Acasă Politic Primirea PNL în PPE ar putea fi decisă pe 2 iunie

Primirea PNL în PPE ar putea fi decisă pe 2 iunie

DISTRIBUIȚI

 

Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat, pentru MEDIAFAX, că Partidul Popular European ar putea discuta și lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentația necesară la timp.

 

Kostas Sasmatzoglou a salutat anunțul făcut luni de președintele PNL privind intenția de a adera la PPE, subliniind că cele două formațiuni sunt de acord în ceea ce privește necesitatea „unei forțe politice de centru-dreapta puternică”.

 

Totodată, el a precizat că PNL este un partid pro-european care este „binevenit” în PPE. „Procedurile formale vor fi demarate în momentul în care PNL va lua decizia finală privind aderarea la PPE”, a precizat Kostas Sasmatzoglou pentru MEDIAFAX.

 

Acesta a precizat că Partidul Național Liberal trebuie să trimită Partidului Popular European o serie de documente privind organizarea formațiunii și programul său. „Acestea vor fi analizate de conducerea Partidului Popular European, iar decizia se va lua în cadrul Biroului politic al PPE, un organism format din lideri ai partidelor din toate țările europene”, a spus purtătorul de cuvânt al formațiunii, adăugând că decizia va fi luată prin majoritate.

 

Kostas Sasmatzoglou a mai spus că aderarea PNL la PPE ar putea fi discutată și decisă la următoarea reuniune a Biroului politic, care va avea loc pe 2 iunie.

 

Președintele PPE, Joseph Daul, i-a transmis un mesaj liderului PNL Crin Antonescu, în care salută propunerea acestuia privind eurodeputații partidului și anunță că popularii europeni sunt gata să demareze rapid toate procedurile necesare pentru aderarea PNL la PPE. „Domnule președinte, salut anunțul dumneavoastră privind aderarea la PPE. Împărtășim aceeași viziune că avem nevoie de o forță politică de centru-dreapta puternică pentru o Europă stabilă și puternică”, se arată în mesajul președintelui PPE, remis luni agenției MEDIAFAX de PNL.

 

Joseph Daul arată că PNL este „un partid pro-European care apără valorile europene” și este binevenit în familia popularilor europeni. „Suntem gata să demarăm rapid toate procedurile necesare pentru aderarea partidului la PPE, îndată ce decizia finală este luată de către Partidul Național Liberal. Cu sinceritate, Joseph Daul”, se încheie mesajul.

 

Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat că, în ședința de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European, precizând că propunerea sa are în vedere faptul că „Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un președinte socialist”.

 

Liderii ALDE susțin că delegația PNL în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE și își arată slăbiciunea în loc să își întărească poziția în Legislativul UE. „Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată”, se arată într-o declarație comună a președintelui ALDE, Graham Watson și a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

 

Cei doi precizează că decizia „nefericită” a președintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune conducerii partidului deplasarea către PPE ignoră faptul că în Grupul PNL ar fi unul dintre cele mai mari delegații și, așa cum s-a stabilit, ar deține poziții importante în PE. „Prin intrarea în PPE, delegația PNL se va alătura lui Băsescu și alege să își arate slăbiciunile în loc să își întărească poziția în Legistativul UE”, se mai arată în declarație.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.