Acasă Politic Propus politic, Colegiul Director al CNCD încearcă să blocheze concursurile de directori...

Propus politic, Colegiul Director al CNCD încearcă să blocheze concursurile de directori în școli

DISTRIBUIȚI

Din Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) fac parte Asztalos Csaba (UDMR), Claudia Popa (PNL), Luminita Gheorghiu (PSD), Florin Manole (PSD), Cristian Jura (PSD), Ilie Dinca (Partida Romilor), Theodora Bertzi, Maria Lazar (PSD) și Istvan Haller (UDMR). Cei 9 au declarat ieri metodologia de organizare a concursurilor de directori de școli ca fiind discriminatorie pentru că ministerul, pentru a preîntâmpina conflictul de interese penal, nu a permis înscrierea la concurs pe funcții diferite a rudelor de gradul I și a soților. Deși CCR a statuat că prevederea privind conflictul de interese nu este discriminatoriu, CNCD vine peste CCR și spune că este, după ce pesediștii au și falsificat o semnătură pentru ca Ecaterina Andronescu să poată sa blocheze schimbarea directorilor de școli numiți politic.

Ministerul Educației a transmis precizări referitoare la decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din data de 28 septembrie:

„1.Ministerul Educației a fost citat la ședința de analiză a dosarului menționat anterior în data de 26 septembrie, fiind informat că termenul de soluționare a acestuia este 28 septembrie. În condițiile în care, în procedura internă a CNCD de soluționare a petițiilor și sesizărilor se stipulează în mod expres că citația se comunică părților cu 5 zile înaintea termenului stabilit, Ministerul Educației a fost pus în imposibilitatea de a-și prezenta apărarea. Cu toate că a fost solicitată oficial amânarea ședinței, având în vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorată, speța judecându-se fără apărarea ministerului. Mai mult, petiția a fost soluționată în regim de urgență, deși potrivit ordinul președintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedură nu este reglementat.

2. Decizia CNCD, conform căreia metodologia de organizare și desfășurare a concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar îngrădește dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs, este bazată pe un argument fals. Aceasta, deoarece prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuție în ședința CNCD, vizează exclusiv candidații care promovează concursul. Precizăm că înscrierea și susținerea probelor sunt deschise tuturor cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din metodologia de concurs.

3. Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu generează situații discriminatorii, ci previne apariția conflictelor de interese, în condițiile în care persoane aflate în relație de soți și rude de gradul I vor ocupa concomitent funcții de conducere, îndrumare și control în învățământul preuniversitar. Considerăm că situații de acest gen pot să influențeze exercitarea obiectivă a atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere, respectiv de îndrumare și control sau a rolului oficial. Reamintim, în context, că același prevederi au fost aplicate la concursul pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar organizat în anul școlar 2014-2015, fără a fi atacate de nicio persoană.

‘Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori în unitățile de învățământ preuniversitar se va organiza la termenele anunțate inițial, pe baza principiilor și prevederilor enunțate în metodologie. Decizia CNCD, și anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potențial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deși au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidați înscriși și avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului școlar’, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării științifice.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării științifice va contesta Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din data de 28.09.2016, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, dar și cu procedura de contestație aprobată de CNCD. De asemenea, Ministerul Educației va depune și o cerere de suspendare a respectivei hotărâri, potrivit prevederilor Legii 554/2004 a contenciosului administrativ.”

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a emis o hotarare care a avut ca obiect analiza din perspectiva existentei unei fapte de discriminare a art 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016, cu urmatorul continut: „persoanele care se afla in relatie de soti si rude de gradul I nu pot ocupa concomitent functii, astfel incat unul sau una sa se afle fata de celalalt, ori cealalta intr-o poziție de conducere, indrumare si control, la orice nivel, intr-o unitate de invatamant preuniversitar, inspectorat scolar, Casa Corpului Didactic, palatele și cluburile copiilor și elevilor, cluburile sportive școlare”.

Raportat la speta, Colegiul director a constatat ca Legea Educatiei Nationale nr. 1/2010 la art. 257 alin. (4) reglementeaza singurele incompatibilitati pe perioada de exercitare a unui mandat de director sau director adjunct al unei unitati scolare din invatamantul preuniversitar, dupa cum urmeaza:

“(4) Directorul si directorul adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitarii mandatului, functia de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national.”

Prin art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 s-a adaugat la lege, introducandu-se alte incompatibilitati nejustificate de un scop legitim de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

In consecinta, Colegiul director constata ca prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 constituie discriminare directa, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I si sot/sotie), prin care se limiteaza accesul in conditii de egalitate la ocuptarea functiei de director/director adjunct al unei unitati de invatamant preuniversitar.

Colegiul director a aplicat sanctiunea contraventionala a avertismentului Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si recomanda emiterea unei circulare in sensul deciziei CNCD, respectiv dispune monitorizarea punerii in aplicare a hotararii. In cazul neaplicarii hotararii, CNCD se va autosesiza.

In drept, hotararea se fundamenteaza pe prevederile art.2 alin.1 coroborat cu art.6 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.