Acasă Politic PSD încearcă să treacă azi în plen o lege care permite construirea...

PSD încearcă să treacă azi în plen o lege care permite construirea de hidrocentrale fără protejarea mediului

DISTRIBUIȚI
Update: legea a fost retrimisă la Comisia Juridică pentru raport.
O lege care permite construirea de hidrocentrale fără să se mai țină cont de legislația de mediu intră astăzi la vot în plenul Camerei Deputaților. Astfel de construcții de beton care afectează cursurile râurilor ar urma să fie declarate lucrări de interes public major și nimeni nu va mai putea fi tras la răspundere pentru că distruge natura. Legea care reprezinta anti-transpunerea legislatiei comunitare și care ne va aduce un nou infringement, este acum pe pozitia 5 in ordinea de zi a Camerei Deputatilor (camera decizionala).
Legea a fost inițiată de deputata PSD Elvira Șarapatin, o fostă învățătoare din Tg. Jiu, aflată la primul mandat de parlamentar. Nici măcar fostul premier Viorica Dăncilă nu a susținut legea acestei individe care în mod evident este folosită de grupuri de interese.
Legea a fost retrimisă în Parlament de președintele Iohannis pentru reexaminare dar cererea acestuia a fost ignorata.
Ieri proiectul de lege a fost pus, ”in secret”, pe ordinea de zi a comisiei juridice, unde a primit raport de adoptare, amendamentul opozitiei fiind respins.
Organizația Declic a analizat legea și a inițiat o petiție împotriva acesteia:  „La fel ca defrișările masive sau arderea deșeurilor, captarea râurilor pe zeci de kilometri, prin conducte, are efecte dezastruoase asupra mediului. Râurile populate altă dată de pești se transformă, odată barate de hidrocentrale, în firicele de apă incapabile să mai servească drept habitat. Distrugerea râurilor afectează, de exemplu, viața vidrelor și a castorilor, specii protejate în România. Dispare și vegetația de pe malurile apelor, deci cam orice formă de viață, acolo unde apare o hidrocentrală.
Nimeni nu răspunde pentru avizele de construire date cu nemiluita chiar de către autorități. Iar acum beneficiarii care fac bani din distrugerea râurilor se pun la adăpostul legilor. La mână deputaților este, din nou, o lege abuzivă care permite construirea de hidrocentrale fără să se mai țină cont de legislația de mediu. Astfel de construcții de beton care afectează cursurile râurilor ar urma să fie declarate lucrări de interes public major și nimeni nu va mai putea fi tras la răspundere pentru că distruge natura. Este legea pe care noi, comunitatea Declic, am reușit în 2019 s-o întoarcem în Parlament, fără a fi promulgată de Președinte.
Dezastrul ecologic produs pe râul Dâmbovița în luna aprilie este dovada că politicienii trebuie să oprească această lege anti-râuri. În zona Podu Dâmboviței-Rucăr, albia apei a secat pe o porțiune, iar habitatul zglăvoacelor, specie protejată la nivel european, a fost distrus. Specialiști în mediu susțin că de vină sunt amenajările hidrotehnice Pecineagu și Sătic. Iar un râu secat nu mai poate fi salvat, nici habitatele care depindeau de el.
Putem, însă, dacă ne unim din nou forțele, să oprim mult mai repede această lege, să nu mai permitem să treacă de Parlament. Dacă zeci de mii de oameni cărora le pasă de râurile din România semnează petiția, parlamentarii vor simți că suntem cu ochii pe ei și vor ține cont de semnalele venite din partea societății civile.
Semnează și tu petiția prin care salvăm râurile din România de la distrugere! https://facem.declic.ro/campaigns/salvati-raurile-de-hidrocentrale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.