Acasă Politic PSD lucrează din umbră cu „oculta anti-Crin”

PSD lucrează din umbră cu „oculta anti-Crin”

DISTRIBUIȚI

Social-democrații urzesc un nou plan de rupere a PNL-ului și vor să atace în forță în preajma europarlamentarelor, atunci când se aștepta ca liberalii să ia sunt 20%, fapt ce ar trebui să genereze demisia lui Crin. Implicit nesusținerea acestuia în cursa prezidențială din partea PNL și poate a întregii drepte. Într-un astfel de scenariu, drumul spre Cotroceni a lui Victor Ponta va unul drept și lipsit de griji iar PSD-ul va pune mâna atât pe întreaga putere executivă, prinsă în mâinile președintelui și a premierului, cât și cea legislativă prin majoritatea confortabilă din Parlamentul României. De aici încolo, drumul spre abuz al politicienilor absolutiști din PSD va fi doar o rezolvare banală. Un astfel de scenariu pe termen scurt-mediu urmăresc cei din Kiseleff iar PNL-ul este plin la rândul său de „idioți utili” cărora le poate fi exploatată politic frustrarea, oportunismul de moment și ahtierea după sinecuri în fruntea statului.

„Lotul ASF”

Un astfel de grup începe să se închege în aceste zile sub bagheta combinatorilor din Kiseleff. Din datele de până acum, acesta pare să fie condus de Tăriceanu, devenit între timp marioneta PSD-ului, alături de ex-miniștrii PNL Daniel Chițoiu și Radu Stroe. PNL-ul lui Crin le-a retras sprijinul celor doi și i-a acuzat de „colaboraționism” cu social-democrații, astfel că aceștia au rămas fără funcții. Bașca, nașul lui Chițoiu, Radu Rușanu, se află în arest și îl paște o lungă perioadă de închisoare.

La fel și pe soția lui Daniel Chițoiu în mega-afacerea ASF. Pe Chițoiu l-a protejat momentan votul din Parlament, dar cărțile nu sunt deja făcute pentru el. După ce Tăriceanu și-a anunțat joi intrarea pe ușa din spate înapoi în PNL, în baronia transfugului Ovidiu Silaghi de la Satu Mare, Chițoiu a făcut o serie de declarații de susținere a acestui demers. „În acest an electoral este foarte bine venită revenirea lui Tăriceanu, el având experiența necesară pentru bătăliile pe care PNL le va da în acest an. PNL are nevoie de liberali adevărați într-un an electoral esențial pentru România şi pentru viitorul partidului”, a mai afirmat vicepreşedintele PNL, Daniel Chițoiu.

„Paharnicul Stroe” vrea revanșa

Nu în aceeași situație se află Radu Stroe. Cu toate acestea, acesta este frustrat că Antonescu a demis retragerea sprijinul politic după accidentul aviatic din Apuseni. Mai mult, după episodul demisiei lui Tăriceanu, Stroe a fost unul din artizanii puciului anti-Crin nereușit de atunci. BPN al PNL a decis, în urmă cu câteva luni, excluderea lui Radu Stroe din formaţiune, dar decizia finala a fost amânată de Delegaţia Permanentă. „Această veste a revenirii lui Călin Popescu Tăriceanu în Partidul Național Liberal mă bucură şi salut această decizie. Nimeni nu poate nega importanța pe care Călin Popescu Tăriceanu o are pentru PNL şi pentru succesele pe care partidul le-a avut în toți anii aceştia. Călin Popescu Tăriceanu este cel care a condus un guvern PNL şi tot el este cel care a consolidat partidul”, spune și Stroe despre revenirea lui Tăriceanu.

Potrivit acestuia, este nevoie de revenirea lui Călin Popescu Tăriceanu, de o revigorare a partidului la nivel de conducere în perioada următoare. „PNL are nevoie de minți lucide pentru bătăliile din acest an, de oameni cu experiență, de liberali adevărați. Iar Călin Popescu Tăriceanu este fără îndoială unul dintre aceştia. După europarlamentare trebuie să ne aşezăm şi să punem cărțile pe masă pentru a vedea ce trebuie făcut pentru a obține ce ne-am propus”, se arată în comunicatul semnat „Radu Stroe, vicepreşedinte PNL”.

Silaghi a pupat papucul lui Ponta la Sâmbra Oilor

Primul dintre foștii apropiați ai lui Crin care au dat bir cu fugiții a fost Ovidiu Silaghi, după ce PNL nu l-a pus pe un loc eligibil pentru PE. Și fără loc, și cu probleme în justiție, Silaghi a ales să părăsească PNL și să sară în brațele USD care i-a oferit susținere într-un coleg din Satu Mare la alegerile parțiale. Prin această mișcare, Silaghi speră se cațăre din nou la putere și să se ascundă în spatele imunității parlamentare de oamenii legii. „Cine a trădat primul?”, a reacționat Ovidiu Silaghi când presa l-a întrebat de ce a trădat PNL pentru PSD. „Am trădat după ce Antonescu m-a trădat de trei ori”, și-a susținut afirmația și propria versiune a poveştii electorale din Satu Mare fostul ministru şi vicepreşedinte al PNL. Negocierea dintre Silaghi și Ponta s-a purtat atunci chiar cu ocazia vizitei lui Ponta la sărbătoarea Sâmbra Oilor de luna trecută.

„Eu pun problema, cine a trădat primul? Eu când am părăsit colegiul, pentru că ţin să vă reamintesc că am fost deputat în judeţ, de pe care nu am vrut să plec, doream să ajung europarlamentar, dar la termen, când sunt alegeri. Dânsul mi-a spus că nu sunt probleme, că atunci când se vor face listele voi fi pe un loc eligibil. În şedinţa în care s-a decis lista, el a prezentat cazul meu că există o procedură de ridicare a imunităţii pornită la Parlamentul European, ceea ce nu e adevărat. Ca dovadă, după aceea cu ANI am câştigat şi la Înalta Curte. Dacă prezumpția de nevinovăţie funcţionează în mod diferit la mine şi la Diaconu, s-a putut pentru alţii care deja sunt trimişi în judecată de DNA. Nu vreau să dau nume. Dacă nu aveam promisiunea fermă a lui Crin Antonescu, nu plecam de pe colegiul acesta”, a amintit Silaghi prima „trădare” faţă de el, potrivit Gândul.

Scenariu cu două tăișuri

Totuși, planul lui Ponta ar putea fi sortit eșecului. Chiar dacă până acum a reușit mobilizarea unor nume cunoscute din PSD și i-a montat împotriva lui Crin, totuși aceștia nu au filiale puternice în spate. În afară de Silaghi, care ar putea primi susținere de la Satu Mare, Chițoiu și Stroe nu beneficiază de sprijin din teritoriu. Primul e finul lui arestat iar ar doilea este un „no name” pentru cei din teritoriu. Mai mult, planul PSD ar putea avea exact efectul invers prin care adevărații liberali, cei care îi urăsc pe socialiști, să se ralieze în jurul lui Crin pentru a forma o adevărată „falangă liberală” care se face arici în fața combinațiilor oculte ale Kiseleff-ului. Totul depinde însă și de ce va face Crin după europarlamentare. Fără sprijinul tuturor forțelor de dreapta nu va avea nicio șansă la Cotroceni. PDL va negocia dur cu PNL iar partidele satelitare precum PMP, Forța Civică sau PNȚ-CD vor pune și ele diverse condiții. De asemenea, Crin continuă erodarea în sondaje și cel mai probabil PNL-ul în va arunca în lupta pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis care se plasează binișor în topul încrederii românilor.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.