Acasă Politic Razboiul afiselor si cel al calomniilor au zapacit BEC

Razboiul afiselor si cel al calomniilor au zapacit BEC

DISTRIBUIȚI

Ca de fiecare data ciand sunt alegeri, si anul acesta afisajul electoral a scapat de sub control, cu toate eforturile Biroului Electoral Central si al extensiilor sale in teritoriu. Pusti cu galeti de aracet si afise la subrat se pandesc unii pe altii in fiecare noapte pentru a-si zadarnici unii altora munca.

O munca de Sisif pentru niste domni scrobiti care fac din birourile lor calcule socio-psihologiste si umplu apoi gardurile, stalpii, peretii de orice fel, cu ideile lor si fetele sefilor lor.

Ce poate face BEC in mijlocul acestei lupte surde care se da la lumina stalpilor pentru iluminatul public? Da norme, stiind si el la fel de bine ca nu poate decat sa incerce sa asigure sanse egale outdoor-ului electoral, sanse care nu sunt niciodata egale. Ieri, de pilda, BEC a decis ca reproducerea in presa scrisa, imprimarea pe bannere, pliante, carti postale, fluturasi si alte mijloace de propaganda electorala a combinatiilor de culori care sa evoce drapelul Romaniei este interzisa. De asemenea, potrivit hotararii de interpretare luate in urma intampinarii formulate de reprezentantii Aliantei D.A. si ai Uniunii PSD+PUR in BEC, va fi interzisa reproducerea si imprimarea pe mijloacele de propaganda electorala a combinatiilor de culori care sa evoce drapelul altui stat sau al unei organizatii internationale, alta decat aceea la care sunt membre partidele politice. Totodata, BEC a mai decis ca spoturile electorale nu vor putea sa contina combinatii de culori care sa evoce drapelul Romaniei, al altui stat sau al unei organizatii internationale. De ce aceaste masuri? Iata ca vine si exemplul care cere regula intr-o informatie Mediafax: membrii BEC au decis, ieri, sa mentina hotararea Biroului Electoral Judetean Cluj, care stabilise, saptamana trecuta, ca doua din afisele electorale folosite de UDMR Cluj in campania electorala incalca prevederile legale, deoarece contin culorile combinate ale drapelului Ungariei. Contestatia depusa la Cluj venea, culmea, din partea PRM care se afiseaza peste tot cu tricolorul romanesc.

Afise peste afise

Asa cum am aratat, in tara, lipitul afiselor peste alte afise e acum, in prag de alegeri, sportul national. Iata ce se intampla la Suceava.

PSD Suceava a acuzat, ieri, Alianta PNL-PD ca -a facut scandal- privind aplicarea pe panourile electrice de comanda ale barierelor automate la trecerea la nivel cu calea ferata a unor afise electorale ale PSD+PUR pentru ca apoi sa-si lipeasca propriile afise pe aceste panouri. Asa suna o alta stire de agentie dintr-o suflare. Mai exact, PSD si-a pus afisele ilegal, Aliatii au protestat, iar apoi s-au luat dupa cei contestati. Presedintele PSD Suceava, Gavril Marza, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca afise electorale ale Aliantei D.A. Suceava au fost lipite pe panourile electrice de comanda care actioneaza barierele de la trecerile de cale ferata, -pe locul unde au fost rupte afisele- PSD. Alianta D.A. (PNL- PD) Suceava sesizase, inca de vineri, ca PSD pune in pericol atat siguranta propriilor lipitori de afise, dar si a circulatiei rutiere din cauza ca a lipit afise electorale pe panourile electrice amintite.

Manelistii, la concurenta cu politicienii

La Roman altele sunt problemele, dupa cum relateaza A.M. PRESS. Daca se vor lua dupa cele afisate pe panourile electorale din oras, locuitorii municipiului Roman se vor duce la vot cu gandul de a-i trimite in parlament sau chiar in fotoliul de presedinte pe unii din celebrii manelisti sau artisti ai tarii. Pe mai toate panourile au fost lipite, alaturi de posterele cu Basescu, Nastase sau Vadim Tudor, afise viu colorate care anunta iminenta desfasurare a unui spectacol care se numeste (sugestiv pentru campania electorala, am spune) -Cate nopti am plans- si care include, printre altele, figura patrunsa de sentimentalism a manelistului Costi Ionita, pe cea zambitoare a binecunoscutei cantarete Mirabela Dauer si pe cea ironica a artistului Doru Octavian Dumitru.

Calomniile electorale

O alta constanta a alegerilor din Romania sunt calomniile de orice fel. Chiar zilele trecute ii auzeam pe democrati plangandu-se pe buna dreptate, dar fara a se putea lauda ca le-au crescut pene de ingeri, cum liderul Traian Basescu apare in machetele publicitare ale unor ziare locale controlate de putere, cu -pleata- in vant si cu mana la prohab. Ghiciti cine a platit publicitatea?

In legatura cu astfel de lucruri, scrise sau filmate, publicate sau difuzate, membrii BEC au mai stabilit ca va fi interzisa propaganda electorala a unor imagini sau mesaje care, prin continutul lor, aduc acuzatii cu caracter calomnios la adresa autoritatilor publice, partidelor politice sau a candidatilor in alegeri. La Constanta, informatiile acestea n-au ajuns inca, daca e sa-i credem pe cei de la Actiunea Populara. Liderii AP spun ca firmele de protectie si paza angajate de Primaria Constanta, platite din bani publici, alunga prin forta echipele de tineri ale Actiunii

Populare, care se ocupa cu afisajul pe panourile elctorale. Mai mult decat atat, angajatii firmelor Compres, Top Security si Zip Escort dezlipesc afisajele electorale ale Actiunii Populare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.