Acasă Politic Reducerea zahărului din băuturile răcoritoare, votată în Comisiile pentru Sănătate şi Învăţământ...

Reducerea zahărului din băuturile răcoritoare, votată în Comisiile pentru Sănătate şi Învăţământ din Senat

DISTRIBUIȚI

Legea care îşi propune să reducă adaosul de zahăr din băuturile răcoritoare, iniţiată de senatorul Adrian Wiener, a primit avize favorabile în Comisiile pentru Sănătate publică, respectiv pentru Învăţământ, cercetare, tineret şi sport din Senatul României. Iniţiativa propune praguri de accizare, proporţionale cu cantitatea de zahăr adăugată în băuturile răcoritoare, astfel încât producătorii să fie determinaţi să scadă adaosul de zahăr.

„Nutriţia nesănătoasă influenţează cel mai puternic starea de sănătate a românilor. Jumătate din decesele vasculare (infarct miocardic şi accident vascular cerebral) sunt legate direct şi nemijlocit de o dietă inadecvată. Avem cea mai mare incidenţă a diabetului zaharat din Europa, această boală devenind o problemă de securitate naţională. De aceea, consider că politicile publice care sunt dovedite a avea rezultate favorabile semnificative asupra sănătăţii publice reprezintă o prioritate”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru Sănătate.

Senatorul Adrian Wiener subliniază că accizarea băuturilor non-alcoolice în funcţie de conţinutul de zaharuri este o măsură care va determina producătorii să scadă cantitatea acestora. Va modela comportamentul de consum şi va avea influenţa favorabil incidenţa bolilor metabolice în România.

„Mă bucură faptul că toţi colegii din Comisia de Învăţământ prezenţi la şedinţă, inclusiv cei care susţin Coaliţia de Guvernare, de la PSD, şi de la ALDE, şi de la UDMR au avizat fără nicio reţinere ori obiecţii această lege. De altfel, unii au şi semnat iniţiativa legislativă. E un semn că se înţelege cât de importantă este legea atât pentru sănătatea copiilor şi tuturor cetăţenilor români, cât şi pentru educaţia legată de o viaţă sănătoasă”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Învăţământ.

La invitaţia lui Adrian Wiener, managerul de programe pentru nutriţie şi obezitate al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Joao Breda, va fi prezent în Parlamentul României, săptămâna viitoare (marţi, de la ora 12:00) pentru a susţine iniţiativele USR din zona sănătăţii publice.

Înainte de votul din plenul Senatului, iniţiativa legislativă mai are nevoie de un raport din partea Comisiei pentru Buget şi Finanţe. Decizională va fi Camera Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.