Acasă Politic Remanierea ar putea avea loc in iunie cu ocazia asumarii raspunderii

Remanierea ar putea avea loc in iunie cu ocazia asumarii raspunderii

DISTRIBUIȚI

In ultimele doua luni, ideea unei iminente remanieri guvernamentale a facut turul ziarelor centrale, fiind de fiecare data respinsa cu tarie de primul-ministru, Adrian Nastase, si de ministrul informatiilor publice.

Ieri, seful Executivului a tinut sa dezavueze, inca o data, astfel de informatii, afirmand, in acelasi timp, ca este multumit de modul in care si-au desfasurat activitatea membrii Guvernului. Cu toate acestea, pe culoarele Palatului Victoria, cuvantul -remaniere- nu pare a fi doar o poveste de adormit ministri si secretari de stat si, mai ales, nu vine tocmai din neant. Teama unora dintre ministrii ale caror scaune tind sa se clatine ar putea fi justificata in conditiile in care superiorul lor ierarhic imparte tot mai frecvent cartonase galbene.

Premierul respinge categoric ideea remanierii

-Nu exista o intentie in ceea ce ma priveste de a initia procedura de remaniere a Guvernului. Membrii Guvernului si-au facut datoria. Evident ca mereu e loc pentru mai bine-, a spus Adrian Nastase. Acesta e de parere ca ministrii au dat dovada de intelegere si au lucrat serios la proiectul de buget, urmand ca in continuare pretentiile fata de acestia sa creasca, desi resursele bugetare nu se ridica la nivelul asteptarilor.

Premierul a mai aratat ca nici in privinta secretarilor de stat nu are deocamdata nemultumiri care sa duca la schimbarea lor. -Daca vor fi probleme, vom anunta in timp util-, a conchis seful Executivului. Pe de alta parte, Nastase a exprimat, in ultima vreme, cu diferite ocazii, o serie de nemultumiri legate de activitatea Ministerului Finantelor si a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Surse apropiate Palatului Victoria sustin chiar ca, in cadrul ultimelor doua sedinte ale Guvernului, primul-ministru i-ar fi avertizat pe un ton destul de agresiv pe unul dintre ministri ca cine nu isi vede de treaba nu are ce cauta in echipa guvernamentala. Numele vehiculate in presa a se afla -pe lista de transfer- a primului-ministru au fost, in timp, Mihai Tanasescu, Ilie Sarbu, Dan Matei Agathon si, mai nou, Ovidiu Musetescu.

In ceea ce-l priveste pe ministrul agriculturii, chiar si Octav Cozmanca a recunoscut, la un moment dat, ca soarta conducerii ministerului este legata de rezultatele campaniei agricole de primavara, acest interval fiind asimilat unei perioade de proba. Pe de alta parte, ministrul finantelor pare sa fi indulcit relatia cu primul-ministru, desi glumele sale au uneori un iz sarcastic. Ieri, la Calarasi, in timp ce primul-ministru vizita anumite utilaje de la SC Siderca SA, Tanasescu s-a intretinut o vreme cu presa, lucru care l-a facut pe premier sa-l dojeneasca zambind: -Am impresia ca noi suntem numai un pretext pentru ca presa sa va intrebe alte lucruri-. Raspunsul lui Tanasescu a venit in aceeasi nota -glumeata-: -Pai daca tot ma remaniati…-.

Ultimii doi ministri amintiti pe -lista neagra- reprezinta un -new entery- la bursa zvonurilor.

In ceea ce-l priveste pe ministrul APAPS, Ovidiu Musetescu, se pare ca sursa -raului- vine chiar de la unii investitori, care-l barfesc pe Musetescu superiorului sau ierarhic.

Punctul de fierbere – asumarea raspunderii in Parlament

Aceleasi surse citate sustin ca, daca cu toate infirmarile premierului va avea loc totusi o primenire a echipei guvernamentale, aceasta s-ar putea produce spre finalul lunii iunie, atunci cand Adrian Nastase intentioneaza sa vina cu echipa sa in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe cele sase luni de guvernare. Aceasta a fost una dintre promisiunile electorale ale presedintelui PDSR de a veni din sase in sase luni in fata Legislativului si a-si asuma raspunderea pentru actiunile intreprinse.

Intrebat in legatura cu aceste aspecte, ministrul SGG, Serban Mihailescu, a afirmat razand: -Nu stiu de ce toata lumea vorbeste de remaniere si nu ma intreaba daca nu vrem sa facem alegeri anticipate, ca la procentele de acum am dobandi 60% din Parlament-.

La capitolul schimbari in esalonul doi, surse apropiate Palatului Victoria au confirmat ca nu exista un plan de remaniere si, daca totusi unii secretari de stat vor fi pusi pe liber, aceasta se va intampla in urma unor analize de la caz la caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.