Acasă Politic Remus Opris a fost urmarit de Securitate inca din perioada liceului

Remus Opris a fost urmarit de Securitate inca din perioada liceului

DISTRIBUIȚI

Vicepresedintele PNŢCD (PPCD), Remus Opris, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a numarat printre elevii supravegheati indeaproape de Securitate. Printre colegii lui se aflau colaboratori ai Securitatii care intocmeau rapoarte imediat ce fiul detinutului taranist Constantin Opris se pronunta impotriva sistemului.

In contextul dezbaterii publice privind folosirea de catre Securitate a elevilor din scoli pe post de informatori, taranistul Remus Opris a demonstrat ieri cu documente ca sistemul era foarte bine pus la punct. Opris a explicat ca erau vizati spre a fi colaboratori ai Securitatii elevii care doreau sa urmeze, dupa terminarea scolii, studii superioare in cadrul unor facultati sau scoli superioare militare la care, pentru inscriere, era necesar avizul conducerii Uniunii Tineretului Comunist.

-Conditionarea inscrierii la concursul de admitere la unele facultati de detinerea unui dosar -care sa te garanteze politic- a functionat in unele perioade precum intervalul 1975-1989-, a explicat Opris. El a mai spus ca recrutarea se facea la recomandarea unor profesori, care erau deja colaboratori ai Securitatii. Recompensele pentru serviciile aduse de catre elevi puteau consta in obtinerea de la forurile politice a unor -impecabile- caracterizari, dar si stimulente de ordin financiar, bonusuri in notarea scolara sau obtinerea unui loc pentru excursii in strainatate cu pret redus prin Biroul de Turism pentru Tineret (BTT). -Am avut colegi care obtineau la medicina, unde notarea se facea pe o scala de la unu la zece, note de 10,5 sau 10,23 in urma bonusurilor primite-, a spus vicepresedintele taranist.

Urmarit de securistii minori

In perioada comunista, Securitatea nu se ocupa numai cu recrutarea informatorilor din randul elevilor, ci si cu cercetarea unora dintre ei, care aveau -antecedente- in familie.

Considerandu-se ca Remus Opris se afla sub influenta tatalui sau, Constantin Opris, fost membru PNŢ (condamnat pentru infractiuni contra securitatii statului – n.r.), Securitatea a descins urmarirea elevului prin intermediul colegilor sai de scoala si, mai apoi, de facultate.

Astfel ca, beneficiar al Legii 187/1999 (dreptul privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica – n.r.), Remus Opris a descoperit notele informative pe care colegii lui le faceau dupa orele de curs.

Am decis sa le redam continutul integral pentru o mai buna intelegere a functionarii sistemului din acea perioada.


-Va informam ca in timpul unei ore de filozofie, la catedra aflandu-se tov. profesoara….. , s-a purtat o discutie colectiva asupra concentrarilor ce s-au facut in acea perioada pe raza judetului nostru.

In cadrul acestei discutii s-au facut auzite citeva opinii personale dintre care a retinut atentia cea exprimata de Opris Constantin.

Referindu-se la cumparaturile exagerate pe care cetatenii orasului Ploiesti le-au facut in acea perioada, el a afirmat urmatoarele: <Cumpara lumea ca-i e frica. Daca s-ar gasi de toate atit cit trebuie, nu s-ar grabi nimeni sa ia mai mult decit are nevoie>. Cuvintele au fost adresate pe un ton rastit, furios.

George

Obs. Opris C. Remus a fost semnalat si prin alte surse ca in afara scolii poarta discutii cu caracter denigrator la adresa orinduirii noastre socialiste. Sursa a fost dirijata sa stabileasca in continuare pozitia si conceptiile sale fata de regimul nostru. Nota va servi la introducerea numitului Opris C. Remus in evidenta dosarului de problema.-

Urmeaza apoi doua semnaturi indescifrabile, una probabil a celui ce a intocmit nota si cealalta a celui ce a primit-o, fiind precizata functia de Locotenent (Lt.).

O alta nota informativa, semnata de George si de acelasi locotenent, face referire la controversatul post de radio Europa Libera, pe care Remus Opris il asculta cu regularitate.

-Va informez ca in timpul unei ore de franceza mai multi colegi au purtat o discutie asupra posturilor de radio straine si a comentariilor transmise de aceste posturi in legatura cu unele evenimente din tara noastra. Din discutiile purtate a reiesit faptul ca Opris C., ……. si …… asculta cu regularitate postul de radio <Europa Libera> cunoscind cu exactitate orele cind poate fi ascultat acest post de radio.

Opris C. a afirmat ca, in legatura cu ultimele evenimente din tara noastra, acest post de radio nu a transmis nimic, fapt cu care au fost de acord si ceilalti colegi care asculta <Europa Libera>.

George

Obs. Opris C. Remus a fost semnalat si prin alte surse ca asculta postul de radio E.L. Sursa a fost dirijata sa stabileasca in continuare pozitia si conceptiile sale fata de regimul nostru. Nota va servi la introducerea lui Opris C. Remus in evidenta dosarului de problema.-

Dosar de urmarire cu acte-n regula

Aceste note informative sunt inregistrate la data de 23 iulie 1976, in perioada in care Opris urma cursurile Liceului teoretic -I.L. Caragiale- din Ploiesti.

In urma unor astfel de note, s-a intocmit dosar de urmarire informativa pe numele lui Opris Remus Constantin, medic stagiar in Ploiesti.

Acest dosar trebuia sa urmeze un plan de urmarire, unde erau stipulate urmatoarele sarcini: aprofundarea verificarii informatiilor din care rezulta atitudinea ostila a obiectivului, stabilirea legaturilor ce le are si natura lor, precum si documentarea activitatii in vederea prevenirii sale de la orice activitate care afecteaza securitatea statului.

Masurile care trebuiau intreprinse aveau loc permanent si constau in stabilirea masurii in care acesta era angrenat de tatal sau la activitatile ostile, studierea posibilitatilor de introducere a mijloacelor speciale la domiciliul sau, supravegherea informativa a sotiei, care era studenta la IMF Bucuresti, conlucrarea cu ofiterul care il urmarea pe tatal subiectului, verificarea corespondentei si efectuarea de investigatii la domiciliul sau din Bucuresti.

Responsabil de punerea in practica a tuturor acestor prevederi era maiorul Ion Croitoru.

Urmarirea informativa a lui Remus Opris a fost dirijata de un numar de 16 ofiteri de securitate si a fost nevoie de cooperarea a 22 de informatori, recrutati din randul colegilor de liceu, a colegilor de facultate si din randul colegilor de la spitalele unde si-a desfasurat activitatea medicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.