Acasă În Lume Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIȚI

Drept

Statele Unite ale Americii au afirmat ca Turcia are dreptul de a se apara impotriva violentelor comise de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dupa ce au fost acuzate in ajun de catre Ankara ca ar practica -duble standarde- in regiune. Documentul reitereaza insa opozitia Washingtonului fata de o interventie unilaterala a armatei turce in nordul Irakului, unde separatistii PKK dispun de numeroase tabere.

Participare

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a anuntat ca va participa la negocierile cu liderii albanezi din Kosovo pe tema viitorului statut al provinciei, programate incepand de luni, 24 iulie, la Viena. Negocierile se vor purta la cel mai inalt nivel intre parti din 1999, cand Kosovo a intrat sub administratia Natiunilor Unite, si vor fi primele care se vor referi la statutul final al provinciei – independenta sau autonomie.

Anulare

Coreea de Nord a anuntat ieri anularea reuniunile intercoreene de familie separate de razboiul din 1950-1953, acuzand sudul vecin de complicitate cu Occidentul in ceea ce priveste condamnarea testelor sale balistice.

Asteptari

-Asteptam de la UE un raspuns clar cu privire la data aderarii. Speram ca nu vor fi motive pentru o amanare-, a declarat ministrul bulgar de externe, Ivailo Kalfin. Bulgaria -face mari progrese- in aplicarea reformelor inainte de raportul Bruxelles-ului cu privire la pregatirea ei pentru aderarea la UE, a afirmat oficialul bulgar, anuntand o serie de -rezultate promitatoare- ce vor fi transmise Comisiei Europene inainte de vacanta de vara.

Refuz

Presedintele american George W. Bush a refuzat anchetatorilor Ministerului de Justitie accesul la programul ascultarilor telefonice fara mandat, clasat secret, a afirmat ministrul justitiei, Alberto Gonzales. In cursul unei audieri a ministrului Gonzales in fata Comisiei Afacerilor Juridice din Senat, presedintele acesteia, republicanul Arlen Specter, a denuntat abandonarea la inceputul lunii mai a anchetei privind ascultarile convorbirilor telefonice care a fost anuntata in februarie de catre Ministerul Justitiei.

Promisiune

Noul premier polonez, Jaroslaw Kacyznski, a promis, ieri, in fata parlamentului, ca va lupta fara mila impotriva coruptiei si a revendicat un rol mai important pentru noii membri ai UE, dar si -suveranitate deplina in ceea ce priveste morala si moravurile-.

Evaluare

Membrii Consiliului de Securitate al ONU se pregatesc pentru o prima evaluare a potentialilor candidati la functia de secretar general al Natiunilor Unite, inainte de expirarea, la sfarsitul anului, a mandatului lui Kofi Annan.

Cutremur

O alerta de tsunami a fost lansata ieri, in Indonezia, dupa producerea unui seism de proportii in regiunea capitalei Jakarta, a vestului insulei Java si a sudului Sumatrei. Ulterior, centrul de control al valurilor seismice din Pacific a anuntat ca nu exista riscuri de tsunami.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.