Acasă Politic Romania si Slovacia – foc de voie asupra legii statutului

Romania si Slovacia – foc de voie asupra legii statutului

DISTRIBUIȚI

La capatul unui tete-a-tete care a avut loc la palatul guvernamental din Bratislava, premierul Slovaciei si cel al Romaniei au iesit ieri in fata presei cu un set de critici comune la adresa Legii statutului maghiarilor – act normativ elaborat la Budapesta si care afecteaza in mod egal tarile vecine Ungariei. Daca seful executivului slovac, Mikulas Dzurinda, a fost ceva mai moderat, condamnand in linii mari caracterul de extrateritorialitate al amintitei legi, premierul Nastase a adoptat o atitudine amenintatoare, anuntand ca Romania -isi rezerva dreptul de a avea o anumita atitudine si de a actiona intr-un anumit fel dupa adoptarea actului normativ-. Nemultumit ca guvernul social-democrat de la Budapesta amana cu obstinatie amendarea legii, Adrian Nastase a cerut ca -in acest interval sa se suspende aplicarea legii existente-. Reactiile celor doi premieri au venit dupa ce, la inceputul acestei saptamani, comisia juridica a APCE a condamnat unele prevederi ale legii statutului.


-Rotitele astea… nu se-mbuca-

Premierul roman s-a plans ca, dupa ce guvernul Orban a aruncat piatra, propunand un act normativ din ratiuni electorale, zeci de -cuminti- n-au reusit sa rezolve problemele create de Legea statutului: -Guvernul Orban, intr-o perioada preelectorala, a adoptat o anumita reglementare pe care, in ultimii ani, cu totii alergam sa o dezinventam: Uniunea Europeana, Inaltul Comisar pentru Minoritati, Comisia Europeana, comisii de toate felurile, Comisia de la Venetia, partidele politice, guvernele. Toti au incercat sa vada in ce masura aceasta formula politica si juridica calculata in <inch> se acorda cu sistemul metric al Europei. Din pacate, nu reusim sa fixam rotitele astea impreuna, nu se-mbuca, nu functioneaza impreuna-. La randul sau, premierul slovac a explicat motivul principal pentru care rotitele nu se-mbuca: Legea statutului are -efecte de extrateritorialitate-.

-O lege pentru maghiarii din Romania-

Intr-o discutie informala cu ziaristii, avuta inaintea intrevederii cu Mikulas Dzurinda, premierul Nastase s-a aratat foarte satisfacut de adoptarea -raportului Jurgens- de catre Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. De amintit ca acest raport este foarte critic la adresa produsului legislativ al Budapestei. Adrian Nastase a remarcat ca dupa intrarea Slovaciei in UE si dupa modificarea, prin urmare, a relatiilor slovaco-ungare in familia europeana, Legea statutului li se va adresa exclusiv maghiarilor din Romania. -Va fi o lege a maghiarilor din Romania-, a observat premierul.

Bucurestiul social-democrat, iritat de comportamentul fratilor doctrinari

Ungaria a intarziat sa amendeze Legea statutului, desi noul guvern social-democrat de la Budapesta promisese fratilor de doctrina de la Bucuresti ca va reevalua acest act normativ. Legea statutului ar fi urmat sa intre in dezbaterea APCE in luna martie, dar seful delegatiei maghiare la Strasbourg a cerut ca subiectul sa fie amanat dupa referendumul ce va avea loc in Ungaria, privitor la integrarea acestei tari in Uniunea Europeana. Multiplele amanari ale rediscutarii legii l-au nemultumit pe Adrian Nastase: -In ceea ce priveste momentul adoptarii modificarii legii, intai au fost invocate alegerile generale din Ungaria, apoi alegerile locale, apoi alegerile din Slovacia, acum referendumul din Ungaria, anul viitor vor fi alegeri locale in Romania si alegeri prezidentiale-. Solutia propusa de administratia de la Bucuresti este clara in aceste conditii: -Daca vrem sa amanam la infinit procedurile de amanare, sigur ca acest lucru se poate face. Cu o singura conditie: ca in acest interval de timp sa suspendam aplicarea legii existente. Pentru ca ea, totusi, in aceasta perioada, se aplica-. In cazul in care oficialii de la Budapesta nu se vor arata impresionati de protestele Bucurestiului, -ne vom rezerva dreptul de a avea o anumita atitudine si de a actiona intr-un anumit fel-, a amenintat Nastase.

Raportul Jurgens – in pragul adoptarii de catre APCE

Raportul parlamentarului olandez Erik Jurgens pe marginea controversatei Legi a statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei a reusit sa treaca de votul Comisiilor juridice si de afaceri externe din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, asteptand doar votul plenului pentru a se transforma intr-o rezolutie europeana. Prin proiectul de rezolutie al parlamentarului olandez se arata ca forma si substanta asistentei puse la dispozitie de catre statele inrudite minoritatilor nationale din alt stat trebuie sa fie acceptate de statele de cetatenie. De asemenea, se ia nota de temerile tarilor vecine Ungariei si se propune, prin urmare, evitarea transformarii organizatiilor maghiarilor din statele vecine in -agenti ai statului ungar, prin incalcarea suveranitatii statelor vecine-. Mai mult, se solicita ferm guvernului si parlamentului de la Budapesta sa amendeze Legea statutului, astfel incat sa se respecte ce s-a convenit cu statele vecine.

Premierul a pledat cauza americana in dosarul Irak

Presa slovaca s-a aratat foarte interesata de ratiunile pentru care Romania a adoptat o atitudine proamericana in momentul in care s-a pus problema unei interventii in Irak. Nastase a explicat ca a merge alaturi de Statele Unite nu inseamna a te situa intr-o tabara antieuropeana: -Ar fi extravagant ca Romania sa fie antieuropeana, aflandu-se totusi, pe continent european. (…) Noi nu intelegem foarte bine incercarea de a ne forta sa spunem daca suntem proeuropeni sau proamericani sau prochinezi-. Premierul roman a spus ca tara noastra intelege sa fie partener al SUA deoarece razboiul americanilor s-ar concentra pe inlaturarea dictaturii lui Saddam Hussein. -Noi suntem, in mod categoric, impotriva dictaturii pentru ca am simtit aceste lucruri pe pielea noastra inainte de *89-, a amintit Nastase. El a adaugat ca, dupa o perioada in care Romania a fost un pion in jocul -marilor puteri-, este timpul ca administratia de la Bucuresti sa-si sustina ideile: -Nu consideram ca trebuie sa fim pe pilot-automat, mergand intr-o directie sau alta. Romania a fost lasata multa vreme, datorita intelegerilor dintre marile puteri, intr-o zona a nimanui, intr-un <no man*s land> si, timp de o jumatate de secol, Romania s-a zbatut sa iasa din acest statut si nu credem ca trebuie sa intram acum intr-o alta faza in care sa declaram acum daca suntem cu UE sau cu NATO-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.