Listele -eligibililor- incep sa prinda contur, in timp ce ciomageala dintre partidele aflate in cursa pentru putere se inteteste. O cursa nedecisa, dar care ar avea, deja, un favorit clar daca legea ar fi respectata. Este vorba despre milionul de voturi pierdut de catre Alianta si PNTCD din partea cetatenilor romani cu domiciliul in America de Nord, a caror optiune politica de dreapta nu poate fi exprimata. Consecinta intrarii in ecuatia alegerilor a acestui milion de voturi ar fi clara: Alianta D.A. ar surclasa PSD si ar castiga detasat majoritatea parlamentara.
Soarta parlamentarelor din toamna va fi decisa de cateva zeci de mii de voturi. Acesta este mesajul pe care liderii Aliantei il transmiteau in urma cu putine zile, Stolojan si Basescu asteptand sa castige scrutinul -la mustata-, cu 51% din sufragiile valide exprimate. Interesant este faptul ca depinzand, din cate se pare, de cateva procente electorale, Alianta nu a exercitat presiunea politica necesara pentru a asigura conditii de exprimare milionului de sufragii nord-americane. De 14 ani incoace, romanii de peste Ocean sunt discriminati flagrant de autoritatile de la Bucuresti, fiind pusi in situatia imposibila de a se deplasa cale de mii de kilometri ca sa voteze. Este vorba despre un milion de optiuni care ar fi putut schimba drumul Romaniei inca din deceniul trecut. Nici acum, in 2004, la fel ca nici la celelalte alegeri parlamentare, romanii din SUA si Canada nu sunt insa luati in seama.
Trei centre de votare la 42 de Romanii
Suprafata Canadei este echivalenta cu cea a 42 de Romanii. Cu toate acestea, in Canada vor functiona, pe 28 noiembrie, doar trei centre de votare, aflate in zona de est a tarii, la Ottawa, Montreal si Toronto. -Este practic imposibil sa mergi la vot in conditiile acestea-, ne-a spus Steve Dumitras, fermier in provincia Saskatchewan, membru al Partidului Liberal din Canada si presedinte al unei organizatii comunitare romanesti locale. Desi a emigrat in urma cu mai mult de 25 de ani, Dumitras face parte dintre romanii care doresc sa isi exprime optiunea politica in ceea ce priveste viitorul patriei natale. -Pentru noi, romanii din vestul Canadei, alegerile <de acasaČ ne lasa mereu gustul amar ca suntem luati drept cetateni de mana a doua. Toti vrem sa votam, suntem la curent cu doctrinele politice ale partidelor din Romania, citim zilnic ziare din Romania pe Internet, vizitam tara destul de des, insa nu avem cum sa mergem la vot. Nici eu, nici altii ca mine, care traiesc in vestul Canadei, nu o sa petrecem trei zile pe drum, ca sa mergem la consulat, tocmai la Toronto.-
Un vot costa peste 1.000 de dolari
In Alberta, Columbia Britanica, Manitoba si Saskatchewan traiesc circa 50.000 de cetateni romani al caror drept la vot exista, dar care nu poate fi, practic, exprimat. La acestea se adauga miile de voturi ale romanilor aflati, pe 28 noiembrie, in vizita la rudele lor din vestul Canadei. Toti acestia nu vor participa la votul din noiembrie, din cauza ca distanta fata de cel mai apropiat consulat romanesc din Canada este enorma, comparandu-se cu drumul dintre Bucuresti si Moscova.
Pretul unei astfel de calatorii electorale ar fi, de altfel, exorbitant, depasind 1.000 de dolari cu tot cu hotel.
Dezinformati sau prea informati?
S-ar putea spune, pe de alta parte, ca romanii din diaspora nu cunosc realitatile din patrie, votand in necunostinta de cauza? Multi dintre romanii din Canada, intelectuali si persoane cu inalta calificare, sunt de alta parere. -Tinem legatura cu prieteni si rude, stim tot ce se intampla acasa-, ne confirma ing. Radu Lazar, a carui familie face, practic, naveta intre Canada si Romania. Colaborator al mai multor ziare romanesti din America de Nord, Lazar spune ca -in Canada, cei care emigram dintr-un stat stramb cum e Romania, invatam ce inseamna cultura politica, ideologie, legislatie, drepturi, cinste. De-abia aici ne coacem la minte, ca sa spun asa, si intelegem de ce votam un partid sau altul. Cert este ca nu cunosc pe nimeni, dar absolut pe nimeni care a votat sau ar vota cu PSD sau cu PRM-.
Indiferenta -partidului rural-
PSD, al carui bazin electoral e format, intr-o notabila masura, din locuitori ai mediului rural, nu are motive electorale sa priveasca pana hat, peste Ocean, la respectarea Constitutiei. Imaginea extrem de negativa pe care presedintele Iliescu o are in randul romanilor plecati in strainatate face ca grija actualilor guvernanti de a organiza mai multe sectii de vot in SUA si Canada sa fie cel mult mimata. Liderii social-democrati stiu ca voturile diasporei se indreapta, prin traditie, catre dreapta politica, fundamentalismul politic al unor romani exilati asociind PSD cu regimurile comuniste, dictatoriale sau chiar fasciste. De altfel, social-democratii lui Iliescu si Nastase au incasat la fiecare scrutin -nord-american- infrangeri rusinoase. Date pe care le-am obtinut prin discutii directe cu foste oficialitati romane despre scrutinurile din *96 si 2000 arata ca la Toronto, Montreal si Ottawa, social-democratii au adunat doar unu-doua procente din optiuni. Constienti de faptul ca un vot masiv al romanilor din America de Nord i-ar costa puterea, liderii PSD nu au gasit nici macar acum, la 14 ani de la revolutie, solutia unei probleme care este lasata departe de privirile presei.
Se da vina, culmea, tot pe Alianta!
PSD, pe de alta parte, acuza oficial Alianta ca ar fi -blocat initiativele guvernului Nastase de deschidere a unui numar suplimentar de sectii de vot in strainatate-. Intr-un comunicat de presa al PSD, publicat recent, se spunea ca aliatii, -scornind pretextul unor posibile fraude electorale-, nu au permis modificarea legislatiei si alocarea resurselor financiare necesare pentru ca romanii de pretutindeni sa poata vota practic, nu numai -cu gandul-. Cert este ca PSD nu are obiceiul sa se impiedice atunci cand vrea sa promoveze o lege. O astfel de lege nu este insa in interesul electoral al partidului la putere.