Acasă Politic Scantei si fum la Senat

Scantei si fum la Senat

DISTRIBUIȚI


Desi a durat numai o jumatate de ora, sedinta de ieri a Senatului s-a desfasurat la temperatura maxima, puterea si opozitia aruncandu-si reciproc acuzatii incendiare. Motivul? Lipsa cvorumului. Obsedati sa scoata o productie legislativa cat mai mare -la hectar-, reprezentantii puterii au ignorat reclamatiile PNL, PD si PRM privind ilegalitatea modului de lucru. Astfel, sub bagheta presedintelui de sedinta, pesedistul Alexandru Athanasiu, sedinta de ieri a marcat doua evenimente: adoptarea a 13 legi in 30 de minute si parasirea salii de catre liberali in semn de protest.

-Stai, domne*, jos, ca nu hotarasti dumneata!-

Desemnat sa-i tina locul sefului Senatului, Nicolae Vacaroiu, plecat in America Latina, vicele Alexandru Athanasiu s-a confruntat ieri cu o problema deloc noua in Sala Omnia: absenta senatorilor. Ziua a debutat, asadar, cu strigarea catalogului, care a si declansat intregul conflict. La apel au aparut cu opt alesi mai putini decat necesarul de lucru. Pentru a nu trage cortina inca de dimineata – marcand un esec al puterii prin lipsa corespunzatoare de cvorum – Athanasiu a fost nevoit sa reia numaratoarea scotand, cu chiu, cu vai, dupa o jumatate de ora, efectivul cerut, adica 71 de senatori.

Reprezentantii opozitiei nu au inghitit insa manevra, acuzand numaratoarea -ca steagurile lui Pristanda-. Cererea de la inceput a viceliderului grupului PNL, Vlad Popa, a generat, de altfel, replici tragicomice. Astfel, Victor Apostolache (PSD) a propus ca verificarea sa se faca – procentual pe grupuri- ca sa se vada ca tocmai cei care le-au cerut au cei mai putini prezenti. Rezultatul initial – sub cvorum – l-a determinat pe un alt pesedist, Ion Predescu, sa recomande continuarea lucrului, foarte multi dintre absenti fiind in delegatie – deci, cu treburi. Fostul lider al PNL Mircea Ionescu Quintus a propus un hei-rup telefonic telefonic al grupurilor pentru mobilizarea membrilor in sala. -Ar fi penibil ca dupa o pauza de 10 zile sa nu lucram!-, a sesizat el.

Referindu-se la spusele lui Predescu, peremistul Valentin Dinescu a sarit si el: -Sa consideram absentii prezenti! Are o logica care pe mine ma umple de respect!-. Nici senatorii UDMR nu s-au lasat insa mai prejos. -Numai prezentilor li se fac reprosuri!-. Primul care a raportat cifre – cu mandrie – a fost senatorul PSD Matei Vintila: -In randul sase de la mijloc avem prezenta 90%. Suntem <opt din noua!>-. Scena a continuat cu venirea in sala a unei pesediste, Simona Marinescu, intampinata cu urale strengaresti. Mai departe insa, discutia s-a infierbantat: -Domnul Predescu vorbeste cand vrea dansul!-, a remarcat Vlad Popa, iritat ca nu i s-a dat cuvantul. La care presedintele de sedinta a strigat: -Luati loc!-, sustinut de colegul sau de partid: -Stai, domne*, jos, ca ai obosit! (…) Lasa-ne, domne*, ca nu hotarasti dumneata!-.

PNL paraseste sala in semn de protest

Aceasta a fost atmosfera de ieri in Senat, in clipa in care opozitia a reclamat faptul ca se lucreaza in ilegalitate, adica in lipsa cvorumului. Cererile repetate ale PD si PNL de reverificare acestuia au fost ignorate de presedintele de sedinta, care a refuzat ulterior accesul la microfon al liberalilor -recalcitranti-. Aceeasi atitudine a avut-o si fata de colegul sau de prezidiu, secretarul liberal Paul Pacuraru, care a adresat o noua cerere de la tribuna, ramasa fara ecou in urechile lui Athanasiu. In acel moment, liberalii, cu exceptia lui Quintus, s-au ridicat parasind sala in semn de protest fata de -autismul- presedintelui de sedinta – ceea ce nu i-a impiedicat pe alesii puterii sa mearga mai departe, cu 61 de prezenti si 86 de voturi pe tabelul electronic.

Liberalii acuza puterea de o serie de -infractiuni- prin violarea regulamentului: votarea cu cartelele absentilor, manipularea listei de prezenti, scoaterea legilor organice de pe ordinea de zi fara consultarea plenului si refuzul de a da cuvantul opozitiei. -Cei de la putere sunt in campanie electorala pentru alegerile partiale si nu mai vin la serviciu!-, arata Vlad Popa, secundat de colegul sau Radu F. Alexandru: -Este de neimaginat ca legislativul sa lucreze in afara legii!-

Desi nu au parasit sala, democratii apreciaza si ei ca s-a incalcat legea: -Nu s-a lucrat in cvorum azi!-, a apreciat vicele Senatului, Romeo Hanganu, anuntand o intalnire speciala pentru luni intre PD si PNL pentru a stabili o reactie oficiala fata de evenimentele de ieri.

Pesedistul Athanasiu se declara -in legalitate-

Presedintele de sedinta, Alexandru Athanasiu, se considera inca fara pata: -Eu am documente care arata ca s-a respectat cvorumul!-. Lista cu pricina cuprinde 61 de prezenti obtinuti prin adaugarea noilor veniti, dar fara eliminarea celor plecati pe parcurs. -Da. Da. Da! Am lucrat in deplina legalitate-, a intarit el, explicand astfel atitudinea senatorilor din opozitie.

La adapostul sicanelor de procedura vor sa plece mai repede joia din Bucuresti. El a anuntat ieri ca va cere Biroului Permanent sanctionarea absentilor si, in primul rand, a liberalului Paul Pacuraru, care, prin parasirea prezidiului, a savarsit o fapta -lipsita de minima politete, in loc sa asigure politia sedintei-. El i-a lovit dupa sedinta pe reprezentantii opozitiei – care reproseaza ilegalitatea comportamentului PSD – cu o formula plastica: -Cand spui ca nevasta-ta e curva, uiti ca nu ai divortat (…) si te compromiti si tu!-.

Ieri s-au produs astfel nu numai scantei politice in sala, dar si foarte mult… fum, pe hol senatorii incalcand cu dezinvoltura o alta lege – cea impotriva fumatului in spatiile publice – din cauza tensiunii acumulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.