Acasă Politic Scriitor de discursuri pentru Iliescu, ministrul Culturii îl amenință pe Cioloș: trebuie...

Scriitor de discursuri pentru Iliescu, ministrul Culturii îl amenință pe Cioloș: trebuie să deconteze pentru „Cumințenie”

DISTRIBUIȚI

Trei persoane din Guvernul Cioloș par vizate de răzbunarea PSD: Dacian Cioloș, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, actual senator USR. Noul ministru al Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu a declarat ieri la Parlament cu ocazia audierii din Comisiile de cultură ale Parlamentului că trebuie făcută o analiză a modului în care s-au derulat procedurile în cazul achiziționării sculpturii „Cumințenia Pământului”.

„Guvernul din care am făcut parte (n.r. condus de Victor Ponta) a avut un mandat foarte clar. Și au fost în Guvern două memorandumuri legate de „Cumințenia Pământului”; un memorandum prin care s-a constituit o comisie care a negociat cu proprietarii sculpturii și încă un memorandum care a fixat acest plafon maxim de 5 milioane de euro”, a declarat Vulpescu, amintind că a adresat, recent, premierului Dacian Cioloș 10 întrebări legate de istoricul achiziției „Cumințeniei Pământului”.

„N-am primit niciun răspuns și problema nu e că n-am primit eu. N-a primit opinia publică niciun răspuns. În momentul în care deschizi o campanie de subscripție publică și nu oferi răspunsuri la niște întrebări esențiale nu mai putem vorbi de transparență, ci de opacitate. Și sunt câteva întrebări foarte simple: Cum s-a ajuns de la 5 la 11 milioane. Au fost două expertize care au fixat, oameni care sunt specializați în opera lui Brâncuși. Și s-a făcut o conciliere a celor două expertize și s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro. (…) Vedeți nu e memoria cel mai bun argument și cel mai bun atribut, dar aici, totuși, nu trebuie să uităm cine a deschis calea unei asemenea discuții. Guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat și și-a exercitat dreptul de preempțiune și a început negocierile. Acestea au început chiar în timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Și eu le-am continuat. S-a constituit o comisie. Eu pot să vă spun componența comisiei care a fost în timpul ministerului meu. Nu văd de ce negocierile s-au încheiat. Nici până la această oră nu știm cine sunt cei care au negociat 11 milioane”, a spus Ionuț Vulpescu.

El a spus că încă așteaptă „răspunsuri din partea celor care trebuie să le ofere”. „În momentul în care faci doar de dragul imaginii și doar campanii de imagine și nu gândești pașii următori, aici e o problemă care, cumva, trebuie decontată”, a adăugat acesta amenințător.

„În timpul campaniei publice (n.r. — de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”) s-a vorbit foarte mult despre „acum ori niciodată”, „doar acum putem cumpăra”. Nu este adevărat. Statul român, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru că această operă care a aparținut lui Constantin Brâncuși este în categoria Tezaur, își poate exercita oricând dreptul de preempțiune”, a mai spus Ionuț Vulpescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.