Acasă Politic Senatorii au trecut la secret bijuteriile și colecțiile de artă de peste...

Senatorii au trecut la secret bijuteriile și colecțiile de artă de peste 5000 de euro

DISTRIBUIȚI

Senatorii juriști și cei din comisia drepturilor omului au dat raport favorabil ieri la legea de funcționare a Agenției de Integritate, însă au operat modificări semnificative. Comisiile de cercetare a averilor pe långă Curtea de Apel au fost eliminate din lege, iar bijuteriile și colecțiile de artă a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro vor rămåne confidențiale. Principalul actor al modificărilor a fost senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
Senatorii juriști și cei din comisia drepturilor omului au eliminat amendamentul care prevede înființarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus de către deputați și prevedea ca aceste comisii să funcționeze pe långă Curțile de Apel și să fie formate din procurori și judecători. Propunerea de eliminare i-a aparținut senatorului UDMR Gyorgy Frunda și a fost adoptată cu 12 voturi „pentru“, unul împotrivă“ (Iulian Urban, PDL) și o abținere (Toni Greblă, PSD). Comisiile de cercetare ar fi primit sesizările de la inspectorii de integritate și ar fi verificat rapoartele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel ar fi existat astfel de comisii de cercetare, alcătuite din judecători. Rolul comisiei era de a cerceta cauza celui verificat de ANI și de a putea dispune trimiterea soluționării cauzei Curții de Apel.
Eliminarea din legea a comisiilor de cercetare a fost propusă de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a argumentat că prin înființarea acestora s-ar crea „jurisdicții speciale“, ceea ce contravine Constituției. „Aceste comisii vor avea un singur scop – să-și demonstreze utilitatea și să confiște averile“, a explicat Frunda.
Pe de altă parte, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Agenția Națională de Integritate va rămâne cu două prerogative: de a sesiza ANAF și de a sesiza Parchetul.
„Poate vom reuși în plenul Senatului să reintroducem aceste comisii. Consecințele sunt acelea că ANI rămâne în acest moment cu două prerogative importante: de a sesiza ANAF și, respectiv, de a sesiza Parchetul. Așa cum a ieșit textul legii din comisiile de la Senat, succesul Agenției va depinde crucial de managementul acesteia și cooperarea interinstituțională cu ANAF și Parchetul“, a declarat Predoiu.
O altă modificare operată de către senatori este ca bunurile sub formă de metale prețioase, bijuteriile, obiectele de artă și de cult, colecțiile de artă și numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro, să fie precizate doar în declarația de avere confidențială. Amendamentul a fost propus tot de senatorul Gyorgy Frunda și a fost votat cu șase voturi „pentru“, două „împotrivă“ și trei abțineri. Argumente în favoarea amendamentului au venit și din partea senatorului PDL Mircea Andrei: „Aceste bunuri trebuie să rămână confidențiale pentru o mai mare protecție a funcțiilor și demnității publice. Agenția Națională de Integritate poate să le verifice prin declarația publică confidențială“.
O altă modificare prevede ca numirea președintelui și a vicepreședinților Agenției să fie făcută de către Senat la propunerea Consiliului Național de Integritate (CNI). Inițial Camera Deputaților adoptase un amendament care prevedea ca numirea acestora să se facă de către CNI.
De asemenea, senatorii au prevăzut în textul legii ca mandatele conducerii ANI și ale membrilor CNI să fie de 4 ani, fără posibilitatea de a fi reînnoite. Amendamentul a aparținut senatorului PSD Ioan Chelaru. Inițial, deputații stabiliseră că mandatul membrilor CNI era de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, iar cel al președintelui și al vicepreședinților ANI – de 4 ani, fără a putea fi reînnoite. Totodată Frunda a încercat să impună o prevedere conform căreia verificările aflate în curs de desfășurare la ANI la data intrării în vigoare a noii legi să fie soluționate conform noului proiect al acesteia. Atât ministrul justiției, cât și reprezentanții ANI s-au declarat împotrivă, iar senatorii au respins propunerea la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.