Acasă Politic Stolojan si Basescu au batut palma

Stolojan si Basescu au batut palma

DISTRIBUIȚI

Alianta PNL-PD se face. Cel putin asa au decis, ieri, greii celor doua formatiuni, Theodor Stolojan si Traian Basescu, dupa un scurt tete-a-tete in biroul presedintelui liberal. La finele aceste saptamani, Conferinta Nationala a PD va da si caracter oficial acestei intelegeri, in timp ce Delegatia Permanenta a PNL va da un vot similar.

Principalul subiect ramas in suspensie dupa intalnirea de luni seara a echipelor de negociere – care privea postul de prim-ministru – a fost si el rezolvat. Dupa ce au revendicat functia, democratii au acceptat ieri, prin seful lor, ca acesta sa-i revina partidului cu cei mai multi parlamentari. Astfel, ieri dupa pranz, s-a incheiat practic capitolul sensibil al negocierilor PNL-PD.

Luni seara, negociatorii au batut in cuie si celelalte teme importante ale aliantei. Astfel, candidatul la presedintie va fi persoana cel mai bine plasata in sondaje, iar listele parlamentare se vor intocmi in functie de doua criterii, cu pondere 51%-50%): rezultatele la locale din consiliile judetene si cota partidelor in sondaje. Desi au iesit usor fara replica de la negocieri, PNL impunandu-si dreptul celui mai bine pozitionat in sondaje si celui care isi doreste cu mai putina ardoare aceasta alianta, democratii se gandesc serios la

alegerile locale in urma carora spera sa prinda aripi la viitoarele negocieri.


In -biroul oval- de la etajul unu al presedintelui PNL, Stolojan si Basescu au batut ieri palma pentru mariajul liberalo-democrat, spulberand, astfel, intr-un tete-a-tete zvonurile privind blocarea negocierilor.

Principalul subiect ramas in suspensie dupa intalnirea de luni seara a echipelor de negociere privea postul de prim-ministru. Dupa ce au revendicat functia, democratii au acceptat ieri, prin seful lor, ca acesta sa revina partidului cu cei mai multi parlamentari. Astfel, ieri dupa pranz s-a incheiat practic capitolul sensibil al negocierilor PNL-PD – cele doua partide urmand sa ia decizia oficiala, in forurile competente care se vor intruni, separat, la sfarsitul acestei saptamani.

Luni seara, negociatorii au batut in cuie si celelalte teme importante ale aliantei. Astfel, candidatul la presedintie va fi persoana cea mai bine plasata in sondaje, iar listele parlamentare se vor intocmi in functie de doua criterii, cu pondere 51%-50%): rezultatele la locale din consiliile judetene si cota partidelor in sondaje.


PD nu mai vrea sa impuna premierul

Dupa cateva saptamani de negocieri -sinusoidale-, liberalii si democratii au batut palma. Intalnirea delegatiilor de negociatori de luni seara – care au transat temele principale – a fost urmata de intalnirea privata de ieri a sefilor celor doua partide care au rezolvat ultima problema importanta (functia de prim-ministru) marcand, practic, sfarsitul negocierilor politice. Desi mai sunt chestiuni de detaliu care trebuie transate plus programul guvernamental, decizia politica s-a luat ieri in sediul PNL din Bulevardul Aviatorilor. Delegatia Permanenta de vineri a liberalilor si Conferinta Nationala a democratilor vor adopta oficial hotararea ca PNL si PD sa mearga impreuna la alegeri. Ultima intalnire inainte de evenimentele din week-end, pentru definitivarea amanuntelor, va avea loc astazi, urmand sedintei BEx-ului liberal de aseara, unde urmau sa se prezinte rezultatele negocierilor.


Prezidentiabilul si parlamentarii au fost -batuti in cuie-

Delegatia liberala, condusa de Calin Popescu Tariceanu si Paul Pacuraru (care a sosit mai tarziu), si cea a democratilor, respectiv Sorin Frunzaverde si Vasile Blaga, au batut in cuie, luni seara, reteta listelor parlamentare si a candidatului la prezidentiale. Desi pe o pozitie superioara, PNL a propus PD ca la alcatuirea listelor sa fie luat in calcul si criteriul rezultatelor in locale, dand astfel sansa democratilor ca, in conditiile unei cresteri spectaculoase cu acel prilej, sa poata obtine mai multi parlamentari. Acestia au apasat pedala, cerand mai mult, adica eliminarea criteriului sondajelor, care ii defavoriza in raport cu PNL. Luni, PD nu a mai reactivat pretentia, astfel incat -contractantii- au stabilit ca rezultatele la alegerile in consiliile judetene (singurele care dau o relevanta politica pentru generale) si pozitia partidelor in sondaje sa conteze in mod egal la alcatuirea listelor.

Candidatul la presedintie va fi -cel mai bine plasat in sondaje- – conform ultimelor discutii. Se va face insa si o analiza a sanselor in turul doi la care se va adauga, conform propunerii lui Sorin Frunzaverde, si un alt factor, -determinarea persoanei in cauza-, adica vointa de a candida.

Cea mai spinoasa problema a fost lasata pe seama liderilor – care s-au intalnit ieri, pe un fond de maxima buna-dispozitie, pentru a rezolva -postul de la Palatul Victoria-. Seful PD, Traian Basescu, nu a mai militat pentru alocarea lui automata Partidului Democrat, acceptand oferta lansata de negociatorii liberali, si anume ca partidul cu cei mai multi parlamentari sa desemneze prim-ministrul. Desi actualmente reteta ii favorizeaza pe liberali (care stau mai bine in sondaje), aceasta da sansa oricaruia dintre parteneri sa aspire la acest post, daca va recolta mai multe voturi la alegerile generale. PD spera intr-o crestere spectaculoasa prin anuntarea candidaturii sale la presedintie, fara sa renunte insa la primarie – singura victorie pe care pot miza, cu mari sanse, democratii.


Tandemul a ramas in ceata

Inaintea intalnirii cu Theodor Stolojan, liderul democrat, Traian Basescu, si-a informat colegii din conducerea PD despre mesajul pe care cele doua formatiuni il vor lansa vineri in tandem. Pe cat se pare, democratii, care isi doreau fireste mai mult aceasta alianta, au preferat ca pentru moment sa accepte toate doleantele liberalilor si sa nu creeze de la inceput un climat tensionat. De aceea, Traian Basescu a renuntat sa mai ceara pentru PD postul de premier, acceptand formula de desemnare a acestuia propusa de PNL. PD mizeaza insa pe un succes important in alegerile locale. Surse democrate ne-au relatat ca abia dupa acest moment vor avea loc discutii de detaliu si PD va putea avea mai multe de spus in cadrul negocierilor. Dincolo de aceste aspecte, actuala formula nu avantajeaza ideea de tandem Stolojan-Basescu, in conditiile in care locul ultimului intr-o formula castigatoare nu este inca bine precizat nici macar in culisele negocierilor. Dupa Biroul Permanent, Sorin Frunzaverde a fost desemnat de altfel sa anunte realizarea concordiei liberalo-democrate care se va parafa oficial la finele saptamanii. El a si precizat ca negocierile asupra acestui subiect nu au fost inca finalizate, insa liberalii si democratii -au cazut in principal de acord- asupra criteriilor de desemnare a viitorului prim-ministru. Cat priveste alegerile prezidentiale, Frunzaverde a spus ca in aceasta cursa electorala urmeaza sa fie lansata personalitatea -cel mai bine apreciata de evaluarile politice care se vor face-, astfel ca nici in acest caz nu se poate spune, cel putin oficial, daca Theodor Stolojan va fi candidatul la prezidentiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.