Exploziile au zguduit mai intai capitala comerciala a Indiei, Bombay. Apoi, cateva deflagratii s-au auzit in localitatea rusa Krasnodar. In primul caz, a fost vorba de cateva masini-capcana – taxiuri abandonate in plin centrul orasului: 44 de oameni si-au pierdut viata, alte sute au fost raniti. La Krasnodar, incarcaturile explozibile au fost plasate din timpul noptii. Se vorbeste de teroristi care au dorit sa traga, astfel, un semnal de alarma. Gestul lor a costat viata a sase persoane, alte 20 ajungand in spital, unele in stare grava.
Pana aseara, nimeni nu revendicase atentatele din marea metropola din vestul Indiei. Mai mult, Pakistanul, vecinul si eternul rival al Indiei, s-a grabit sa -deplanga atacurile si sa exprime condoleante- familiilor care au avut de suferit. Exploziile s-au produs la intervale de cateva minute, una nu departe de templul hindus Mumba Devi, in centrul Bombayului, alta langa arcul de triumf din sudul orasului, in imediata apropiere a Hotelului Taj. Ce a putut determina, totusi, acest act de violenta?
Nici o legatura imediata
Coincidenta a facut ca atentatele sa survina la scurt timp dupa difuzarea, tot ieri, a unor prime date referitoare la un raport asteptat de arheologi si care semnala prezenta ruinelor unui templu hindus sub moscheea Babri, din nordul Indiei, distrusa de fanatici hindusi cu mai bine de 10 ani in urma. E adevarat, autoritatile indiene au evitat sa faca o legatura imediata intre cele doua evenimente. Numai ca demolarea acestei moschei din secolul al XV-lea, in decembrie 1992, a provocat violente confruntari intre hindusi si musulmani, soldate cu aproximativ 2.000 de morti, inclusiv la Bombay. Oricum, R.S. Sharma, seful politiei municipale, a declarat ca atacurile sunt, -cu siguranta, opera unor teroristi-. Una peste alta insa, aceasta incertitudine a avut un efect imediat asupra Bursei din Bombay, care a inregistrat o cadere de trei procente. Municipalitatea din Bombay este controlata de Shiv Sena, miscare de extrema-dreapta nationalista hindusa asociata cu Partidul Bharatiya Janata, al primului ministru, Atal Behari Vajpayee.
-Scopul a fost instaurarea panicii, a groazei-
Dupa exploziile din cursul diminetii, trei la numar, orasul Krasnodar din sudul Rusiei a fost inchis. Nimeni nu a avut voie sa paraseasca sau sa intre in localitatea devenita un fel de fortareata. Mai mult, a fost pus in aplicare planul -Vulcan-, adica punerea intregului efectiv al fortelor de ordin in regim de lucru special. Exces de zel? In conditiile in care nu s-a stins inca ecoul ultimelor atentate ale separatistilor ceceni de la Moscova – in iunie, in timpul unui concert rock si de la un spital din Osetia de Sud -, aceste masuri nu par absurde. Cu toate ca, la cateva ore dupa deflagratii, autoritatile locale nu erau capabile sa indice cu exactitate cine s-a aflat in spatele acestor actiuni. Totusi, fusesera stabilite mai multe piste de lucru. Una dintre ele, cea mai plauzibila, de altfel, avansa ipoteza unui atac terorist, procuratura regionala initiind deja o ancheta penala in acest sens. Nu este exclus, au subliniat surse politienesti, ca -la mijloc sa fie mana separatistilor ceceni, a fostilor luptatori in Afganistan, ori a celor care au servit in Cecenia-. -Scopul urmarit a fost acela de a-i speria pe oameni, de a instaura panica si groaza. Si, fireste, de a ucide un numar cat mai mare de oameni, pentru ca efectul sa fie categoric-, au lansat sursele mentionate. O alta varianta, prea putin veridica, dar luata, oricum, in calcul de anchetatorii rusi, mergea pe ideea unui act de huliganism.