Acasă În Lume Blair a facut personal presiuni in dosarul irakian

Blair a facut personal presiuni in dosarul irakian

DISTRIBUIȚI

Cu cateva zile inainte de data la care este asteptat sa se prezinte in fata comisiei care ancheteaza moartea expertului britanic in armament David Kelly, premierul britanic se vede nevoit sa faca fata unei presiuni psihologice maxime. Tony Blair este asteptat joi la audieri, cand, dupa ce isi va fi prezentat propria versiune asupra evenimentelor, va avea de dat explicatii in legatura cu o serie de informatii rezultate din publicarea pe Internet a celor 9.000 de pagini de documente ajunse la comisia judiciara condusa de lordul Hutton.

Potrivit acestora, premierul britanic, Tony Blair, a recomandat personal introducerea in dosarul irakian ajuns pe masa administratiei americane a unei informatii extrem de acuzatoare la adresa regimului de la Bagdad. Astfel, la presiunile lui Tony Blair, raportul ar fi trebuit sa prevada ca regimul irakian ar putea fabrica -un dispozitiv nuclear improvizat- in lunile urmatoare. Presupusa informatie nu a ajuns insa in raport deoarece seful comisiei parlamentare de control al activitatii serviciilor secrete, John Scarlett, a considerat ca ea nu este suficient confirmata de documentele aflate in posesia servicilor de informatii.

Chiar si in conditiile in care nu s-a mers pana la capat, realitatea scoasa la lumina de documentele publicate este mai mult decat una nefericita pentru guvernul britanic, dupa ce reprezentantii sai de top au infirmat in mod repetat faptul ca ar fi exagerat pericolul irakian, asa cum acuzase David Kelly. Administratia britanica a explicat de fiecare data ca dosarul irakian, pe baza caruia Casa Alba a construit -cazul Saddam-, este unul obiectiv, bazat pe declaratiile serviciilor secrete legate de riscul pe care il reprezinta regimul irakian, mult mai mult decat un manifest politic de razboi.

In fata audierilor de la comisia speciala de politica externa a Camerei Comunelor, care a cercetat eventuala implicare a guvernului in exagerarea dosarului irakian, premierul Blair a negat orice presiuni ale guvernului, asa cum acuzase David Kelly, preluat sub anonimat de BBC. Aceasta fusese, de altfel, si concluzia comisiei parlamentare. Numai ca, pe baza noilor informatii aparute, au fost confirmate unele presiuni ale cabinetului. Intr-unul dintre multele e-mail-uri trimise intre oamenii lui Blair din Downing Street 10 reiese ca premierul Blair ar fi dorit modificarea dosarului irakian.

Totodata, seful serviciului de comunicare al premierului Blair, Alastair Campbell, a dus la randul sau la indeplinire sarcina lansata de seful sau, indicand, dupa cum reiese din schimbul de corespondenta, ca dosarul nu trebuie sa excluda existenta pericolului irakian, pentru ca el era gandit ca o declaratie de razboi mai mult decat una de pace. Reintroduceti -pericol iminent-, le-ar fi spus Campbell oamenilor sai, ceea ce indica inca o data ca argumentele pentru razboiul din Irak tin mai mult de aspecte lingvistice si artificii retorice decat de probe materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.