Acasă Politic -Talibanii- au patruns si in PNL

-Talibanii- au patruns si in PNL

DISTRIBUIȚI

– Liberalii de toate sorturile s-au intalnit ieri, in premiera, la Hotelul Bucuresti, animati de dorinta constituirii unei forte care sa rastoarne PSD si PRM

– Desi tema principala a mesei rotunde organizate sub -umbrela- Fundatiei -Horia Rusu- a fost coagularea miscarii liberale, au existat varii motive pentru care participantii s-au contrat reciproc

– Radicalul Dinu Patriciu a propus schimbarea numelui partidului din PNL in PL pentru a imbraca formatiunea din care face parte in -haina noua-. El a considerat ca numai -talibanii- mai tin la particula -national-

– Valeriu Stoica s-a declarat -taliban- in privinta numelui partidului, pe care nu intentioneaza sa-l schimbe

-Liberali din toate zarile, uniti-va!- Acesta pare a fi fost motorul intalnirii de ieri, care i-a reunit in premiera, la Hotel Bucuresti, pe toti reprezentantii liberalismului din Romania. Cuprinsi de frenezia construirii unei forte de dreapta care sa rastoarne PSD si PRM, Valeriu Stoica, Teodor Melescanu, Viorel Catarama, Radu Campeanu, Varujan Vosganian, Traian Remes, Dinu Patriciu, Dinu Zamfirescu s-au asezat ieri la aceeasi masa, sub umbrela Fundatiei -Horia Rusu-, pentru a transa soarta liberalismului romanesc.

Aceasta miscare politica de lupta impotriva puterii este dublata de o actiune concreta, declansata ieri de alesii locali ai PNL: greva japoneza, in semn de protest fata de centralismul in administratia publica locala impus de PSD.

Cu doua exceptii, liberalii invitati ieri de Fundatia -Horia Rusu- au hotarat ca singura lor sansa in 2004 este coagularea. Liderul UFD, Varujan Vosganian, si ex-ministrul finantelor, Traian Remes, au aruncat in joc teorii diferite. Astfel, Vosganian a anuntat ca nu va intra in PNL, el preferand sa conduca un partid crestin-democrat conservator in cadrul marelui -bloc popular- liberal pe care il edifica seful PNL, Valeriu Stoica.

Presedintele formatiunii PNL-Traditional, Traian Remes, a pledat pentru liberalism transant, sustinand ca -nu a venit vremea social-liberalismului in Romania-.

Liderul PNL, Valeriu Stoica, unificatorul liberalilor, a contrazis aceste tendinte, pledand cu fermitate pentru fuziune, ca strategie a succesului liberal, prin contrast cu strategia esecului, -aplicata- in timpul sciziunilor din anii *92-*93. Reteta pe care Stoica o pune deja in practica este extinderea PNL spre dreapta si spre centru pentru a-si recupera electoratul de centru preluat de partidele stangiste. El a sintetizat crezul sau politic privind unificarea prin formula: -Prefer sa fiu ultimul membru al unui partid liberal mare, decat presedintele unui partid liberal mic- – pe care a completat-o malitios: -Daca se poate sa fiu presedintele unui partid liberal mare, cu atat mai bine-.

Liberalii din UDMR – invitati de marca

Autor al unor documente interne cu accent critic, ex-democratul Victor Babiuc a pledat pentru mariaje si aliante cu toate partidele liberale si social-liberale, enumerand ApR, UFD, PUR si chiar PD. Cu racord ideologic liberal, PUR nu a lipsit de la masa dezbaterilor de ieri, dupa cum au participat si liberalii din UDMR, Peter Eckstein si Toro Tibor, nemultumiti de tratamentul la care au fost supusi in interiorul Uniunii.

Victor Babiuc a enuntat conditia pentru ca PNL sa conteze la viitoarele alegeri: 5.000 de membri in fiecare judet. El a reclamat, fara a da insa exemple, criticarea -cu intermitente- a Guvernului.

Dinu Patriciu vrea schimbarea numelui PNL

Vicele liberal, Dinu Patriciu, reprezentant al radicalilor din PNL, a deschis forul in stilul sau transant: schimbarea numelui PNL. El a propus adoptarea denumirii de -Partidul Liberal- pe care o purtase formatiunea sa pana in momentul fuziunii cu PNL. -Nu ma intereseaza numele de ?çPNL?ê, mi se pare o aberatie. Particula ?çnational?ê este un atribut tarziu al Partidului Liberal.- El a explicat ca nu se poate crea o imagine noua cu o haina veche, asa incat nu tine, ca -tot felul de talibani, la chestia asta-. Dinu Patriciu intentioneaza sa propuna si schimbarea semnului electoral din -sageata- in -cal-, care a apartinut partidului sau, intrucat este mai cunoscut.

Valeriu Stoica nu renunta la denumirea partidului sau

Presedintele PNL nu a intarziat cu replica. Valeriu Stoica s-a declarat -taliban- in privinta numelui partidului, pe care nu intentioneaza sa-l schimbe. Parerea sa personala este ca atributul de -national- este cu atat mai necesar acum, in plin proces de globalizare, cand -trebuie sa ne consolidam identitatea nationala-. -Sunt taliban in ce priveste numele PNL. Numele nu e uzat. E o chestiune de esenta si unele substante isi sporesc valoarea in timp-, a aratat Stoica.

Discutia l-a antrenat si pe Viorel Catarama, vicepresedinte ApR, care se va intoarce in PNL pe alta filiera. El a mentionat propunerea ApR de a se face un sondaj pe aceasta tema.

Presedintele – administrator sau purtator de steag

Un alt subiect de atac, instrumentat de Dinu Patriciu – in care vicepresedintele liberal a ramas insa singur de aceasta data -, a fost -abolirea- puterilor presedintilor de partide. -Trebuie sa edificam structuri elastice, nu piramidale, cu un mot in varf-, a spus Patriciu. El a fost contrazis vehement de Radu Campeanu, care a batut palma cu Valeriu Stoica pentru o noua fuziune, care se va rezolva tehnic in curand. -Un partid are nevoie de purtator de steag, de presedinte-, a spus el, rasturnand teoria lui Dinu Patricu privind presedintele-administrator. Dincolo de viziunile diferite privind denumirea PNL, liberalii reuniti ieri au proclamat insa obiectivul luptei lor politice: rasturnarea puterii actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.