Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu pierde nicio zi în fruntea Senatului României fără a-și arăta ipocrizia bine instruită. După ce a părăsit rândurile partidului care l-a făcut mare, fostul fotomodel de Apaca a ținut să se schimonosească încă o dată că, vezi Doamne, nu are vreo legătură cu PSD și că el ar fi independent. La fel ca și primarul Sorin Oprescu care se dă de atâția ani independent, dar se află în siajul PSD-ului care îl susține, Tăriceanu pozează și el în suveranul total. Nu pe vreun podium de defilare de pe la Apaca, ci din fruntea Senatului României. Tăriceanu a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunite în care s-a stabilit calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură, că s-a abţinut la vot pentru că nu a vrut să încline balanţa într-o direcţie sau alta, din calitatea sa de independent. Declarațiile lui Tăriceanu pe acest subiect devin hilare, din moment ce el se află în fruntea Senatului pe locul USD-ului, mai precis al PC-ului lui „Felix” Voiculescu. Evident, totul cu binecuvântarea partidului-stat PSD.
Călin Popescu Tăriceanu a explicat că punctul principal la şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camere ale Parlamentului a fost stabilirea calendarului moţiunii de cenzură depuse de PNL. „Au fost două puncte de vedere: al iniţiatorilor, care doreau o dezbatere cât mai rapidă, în această săptămână şi al majorităţii, care a propus un calendar mai relaxat, în final stabilindu-se ca săptămâna aceasta, joi, la ora 12,00, să se citească moţiunea în plenul reunit, iar luni, la ora 14.00, să aibă loc dezbaterea moţiunii de cenzură”, a spus el. La fel de „misterios”, Tăriceanu a dorit să pozeze din nou într-un „neutru”. Despre votul de abţinere din şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că acest lucru nu înseamnă că este sau nu de acord cu o astfel de propunere. „Am dreptul să votez cum consider, într-o astfel de dezbatere, ţinând cont că eu sunt independent, nu am vrut să înclin balanţa într-o direcţie sau alta, aşa încât am lăsat majoritatea şi iniţiatorii să hotărască”, a menţionat el.
Întrebat dacă Birourile reunite nu puteau da o decizie privind interpretarea Regulamentului, în privinţa citirii şi dezbaterii moţiunii de cenzură, preşedintele Senatului a spus că există două prevederi în articolul 92, prima care spune că prezentarea moţiunii se face Birourilor permanente reunite, în ziua în care Birourile s-au putut reuni în cvorum. „Săptămâna trecută din păcate nu a existat cvorum de lucru în Birourile reunite. Una din interpretări a fost că din acest moment decurg cele cinci zile menţionate în articolul 95, privind activităţile comune ale Camerei şi Senatului şi s-a votat în consecinţă. Celălalt punct de vedere era că termenele decurg de la data depunerii şi înregistrării moţiunii. Până la urmă s-a tranşat prin vot”, a mai spus Tăriceanu.
Alba-neagra pe moțiune
De asemenea, USD a făcut tot ce i-a stat în putință să amâne votul pe moțiune până după europarlamentare. USD ar fi riscat să nu aibă suficienți parlamentari prezenți la vot, dar și să-și facă imagine negativă înainte de vot. Cu toate acestea, PSD a jucat rolul victimizant, acuzând opoziția de lipsă de cvorum la ședințele precedente la care s-a discutat acest subiect. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a transmis, luni, parlamentarilor din opoziţie să suspende campania electorală şi să fie prezenţi la Parlament, pentru a asigura cvorumul necesar în plenul reunit pentru citirea moţiunii de cenzură, el invocând un astfel de precedent în cazul Guvernului Boc. „Eu îi rog pe colegii din opoziţie să-şi suspende campania electorală şi să vină joi, la ora 12.00, pentru a avea cvorum la plenul reunit. Le reamintesc, şi la ultima moţiune a domnului Boc a fost invocată această chestiune şi s-a amânat câteva săptămâni”, a precizat Zgonea.
„Parlamentarii opoziţiei să fie prezenţi pentru a putea citi moţiunea opoziţiei, că doar nu este a guvernării”, a adăugat Zgonea. El a arătat că parlamentarii puterii vor fi prezenţi la şedinţa de plen reunit de joi pentru a nu putea fi acuzaţi de absenteism. „Noi vom veni, în aşa fel încât să nu fim acuzaţi că, dacă ei sunt toţi, noi nu suntem prezenţi. Am fost prezenţi întotdeauna”, a mai spus Zgonea. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, luni, ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc în 26 mai.