Acasă Politic Tribunul PRM renunta la imunitate prin scrisori

Tribunul PRM renunta la imunitate prin scrisori

DISTRIBUIȚI

Dupa avertismentul de saptamana trecuta, seful PRM, senatorul C.V. Tudor, a renuntat ieri la imunitatea sa parlamentara. Desi nu va produce efecte juridice, scrisoarea adresata ieri presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, redactata in termeni ironici si citita ca o condamnare de senatorul Dumitru Badea, este insotita de anuntul privind intrarea lui Vadim in greva parlamentara timp de o luna. -Va rog sa luati act de hotararea mea de a renunta de bunavoie la imunitatea parlamentara si de a ma pune, astfel, la dispozitia Parchetului General – este fraza cu care Vadim isi incepea abrupt depesa de ieri. El a renuntat astfel la orice conditionare fata de probele Parchetului, aruncand sageti malitioase spre Vacaroiu, pe care il acuza de -ingratitudine- fata de PRM. C.V. Tudor si oamenii sai sustin ca l-au -salvat in perioada 1992-1996 de cel putin 10 motiuni simple si de cenzura-. Atacul asupra sefului Senatului se reia, pe alt ton, in final, cand semnatarul se declara nerabdator fata de momentul cand fostul prim-ministru va trebui sa dea socoteala cum a -coordonat personal, inca din 1994, pregatirea celor 108 palestinieni din tabara SPP-.

Seful PRM nu a ratat ocazia de a acuza PSD si UDMR ca -au instaurat dezastrul in Romania-, avertizand insa ca el este -mai periculos pentru noua dictatura stalinista, nu inauntrul Parlamentului, ci in afara lui-.

Votul plenului – o conditie esentiala pentru ridicarea imunitatii

Conform Regulamentului Senatului, scopul imunitatii parlamentare este de a garanta -libertatea de exprimare a senatorului si protejarea acestuia impotriva urmaririlor judiciare represive, abuzive sau sicanatoare-. Nici un senator nu poate fi retinut, arestat, perchezitionat sau trimis in judecata, penala ori contraventionala, pentru fapte straine exercitarii mandatului, fara incuviintarea prealabila a Senatului si numai dupa ascultarea sa. Cererea de autorizare, a trimiterii in judecata, arestarii sau a perchezitionarii respectivului -ales- se adreseaza presedintelui Camerei Superioare de catre ministrul justitiei. Seful Camerei Superioare aduce solicitarea in cauza la cunostinta senatorilor in sedinta publica, dupa care o trimite Comisiei juridice, a carei sarcina este de a stabili daca cererea a fost facuta in scopul de a-l abate pe senator de la exercitiul functiei sale. Pentru ca verdictul Comisiei sa fie valabil, este necesar ca acesta sa primeasca OK-ul majoritatii membrilor care fac parte din acest organism, nu doar al celor care sunt prezenti la intrunire. Raportul Comisiei juridice este inaintat Biroului Permanent, care il va supune spre dezbatere plenului, in termen de 15 zile de la data depunerii lui. Senatul trebuie sa se pronunte asupra raportului in cauza prin vot secret. Si acest verdict are nevoie de acordul majoritatii de drept a senatorilor pentru a fi valabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.