Acasă Politic UDMR anunță strângerea unui milion de semnături pentru o inițiativă legislativă europeană...

UDMR anunță strângerea unui milion de semnături pentru o inițiativă legislativă europeană care a mai fost respinsă de Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

În anul 2013, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, propusă prin alții și de către UDMR, invocând depășirea prerogativelor CE. Ministerul de Externe al României a susținut atunci poziția Comisiei Europene referitoare la ICE „Minority SafePack”, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităților sunt reglementate de legislația națională.
UDMR încearcă din nou marea cu degetul și anunță că „Ministerul Afacerilor Interne a validat 254 871 de semnături din cele peste 300 de mii depuse în luna aprilie a acestui an. Această decizie demonstrează clar faptul că, în acest moment există un milion de semnături de susținere a MSPI, semnături pe care inițiatorii si reprezentanții FUEN, (Uniunea Federală a Naționalităților Europene) le pot înainta Comisiei Europene, pentru continuarea procedurii.

Pe 11 aprilie a.c., Uniunea Democrată Maghiară din România a înregistrat la Registrul Național de Evidență a Persoanelor, semnăturile strânse în România pentru susținerea Inițiativei Cetățenesti Europene, Minority SafePack. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, membru al Comisiei de inițiativă, susține că are încredere în faptul că nu va fi luată nicio decizie politică negativă si nu va exista nicio opoziție în acest sens.

Presedintele UDMR consideră că, în ultimele trei luni, Autoritatea Națională a acționat corect, si-a îndeplinit atribuțiile si a efectuat o anchetă administrativă obligatorie în cazul acestui demers.

‘Suntem încrezători, deoarece în România, deci si în Uniunea Europeană, a fost eliminat si ultimul obstacol administrativ din calea implementării europene a MSPI. Vor fi un milion de semnături pe care să le putem depune pe masa Comisiei Europene’, a subliniat presedintele Kelemen Hunor. Liderul Uniunii susține că activitatea intensă trebuie să continue si în lunile următoare, trebuie inițiate dialoguri si prezentate argumente, dar la fel de importantă este si găsirea de parteneri în reprezentanții statelor membre.

Presedintele FUEN, Vincze Lorant, a precizat că, până în prezent, au fost validate 984 852 de semnături din diferite state membre ale Uniunii Europene. Urmează să mai fie validate semnături din Austria, Belgia, Estonia, Franța, Grecia, Italia si Polonia.

Pentru a include protecția minorităților naționale autohtone pe agenda Uniunii Europene, inițiatorii preconizează ca în lunile următoare această temă să figureze în programul alegerilor pentru PE. ‘Cerem majorității din UE si din unele state membre să participe la dialog, iar partidele si candidații la PE să se angajeze în susținerea problematicii minorităților autohtone’, a subliniat presedintele FUEN.

Foto: udmr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.