Acasă Politic Ungurii vor sa se administreze

Ungurii vor sa se administreze

DISTRIBUIȚI


Deputatul UDMR de Timis se preg?×teste sa candideze din nou pentru functia de presedinte al Blocului Reformist la congresul acestei grupari politice din interiorul Uniunii, programat pentru 26 mai. Toto T. Tibor vede diferit de majoritatea liderilor Uniunii viitorul acestei formatiuni, sustinand teza unei structuri cu adevarat pluraliste si nu a unui partid monolit pentru reprezentarea politica a maghiarilor din Romania.

– Credeti ca existenta unui partid pe criterii etnice se justifica in continuare?

– Trebuie sa distingem intre partide organizate pe criterii etnice si organizatii care reprezinta interesele unei comunitati nationale minoritare. Existenta partidelor organizate pe criterii etnice se justifica atunci cand exista obiectul muncii lor, adica exista anumite nereguli intr-o societate din cauza carora o comunitate nationala se simte amenintata in identitatea sa colectiva. Insa organizatiile de reprezentare a intereselor unei comunitati nationale minoritare isi au rostul lor in orice societate – indiferent de gradul de democratie sau armonia relatiilor interetnice – pentru ca prezinta un cadru organizatoric si institutional catre care statul, administratia centrala sau locala poate delega o serie de competente decizionale privind pastrarea identitatii colectivitatii.

In conceptia mea UDMR nu este un partid politic, ci o uniune-cadru cu caracter politic si civic deopotriva, ingloband o serie de grupari politice organizate pe criterii ideologice, respectiv organizatii ale societatii civile maghiare din Transilvania. De aceea, eu cred in necesitatea existentei UDMR pe termen lung, si dupa stabilizarea relatiilor interetnice si intercomunitare in cadrul societatii romanesti. Pana la codificarea drepturilor necesare pentru pastrarea identitatii comunitatilor nationale minoritare din Romania, printre care si a comunitatii maghiare, caracterul politic al Uniunii va fi predominant, deoarece legiferarea acestor drepturi necesita mijloace politice. Cand vom ajunge in aceasta stare de normalitate, Uniunea va avea un preponderent caracter civic, organizatoric si institutional.

Din pacate, UDMR este privita atat de opinia publica cat si de elita politica ca un partid politic monolit, iar diferentele de opinii si valori, atat de normale in orice colectivitate, nu sunt percepute si prezentate ca generatoare de stabilitate ci ca surse permanente de conflict.

– Sunteti multumit de felul in care actuala conducere a Uniunii gestioneaza prezenta UDMR pe scena politica?

– Criticile pe care le-am formulat in repetate randuri la adresa conducerii actuale izvorasc in principal din conceptia diferita asupra drepturilor necesare pentru pastrarea identitatii comunitatii maghiare din Romania. Blocul Reformist este convins ca asigurarea anumitor drepturi lingvistice este necesara dar nu si suficienta pentru pastrarea identitatii noastre si strategiile politice care se multumesc numai cu atat nu satisfac asteptarile membrilor comunitatii. Pentru pastrarea si imbogatirea valorilor care confera identitatea unei comunitati minoritare, aceasta are nevoie de institutii specifice. Societatea maghiara din Transilvania este o colectivitate complexa, capabila sa creeze si sa administreze aceste institutii. Maghiarii se pot integra cel mai bine in societatea romana ca si comunitate, cu dreptul conferit de lege pentru a lua acele decizii majore care afecteaza identitatea sa colectiva. Asigurarea cadrului legislativ pentru acesta ar putea fi cu adevarat un model de solutionare a problemei minoritatilor din aceasta parte a Europei. Deocamdata nu putem vorbi despre un model romanesc in acest domeniu.

– Totusi, cum vedeti d-voastra sustinerea acordata de UDMR guvernarii PDSR?

– Modelul consociativ al participarii directe sau indirecte al unei formatiuni de reprezentare a intereselor unei comunitati nationale minoritare la guvernarea unei tari, alaturi de partide democratice in sensul modern european al termenului, indiferent de coloratura ideologica a acestora nu este fara precedent in Europa. Daca este cazul sa urmam si noi aceasta cale, inca nu s-a dezbatut in complexitatea ei nici in interiorul elitei politice maghiare. Unii considera ca pentru a-ti atinge obiectivele majore din program ai obligatia sa folosesti toate mijloacele politice democratice si constitutionale, chiar si alaturarea la majoritatea guvernamentala, de dreapta sau de stanga, excluzand doar coalitiile cu partide extremiste. Altii cred ca maghiarii din Transilvania si-au manifestat anumite afinitati politice de centru dreapta (sa nu uitam ca UDMR este membru cu drepturi depline al Partidului Popular European) si in consecinta se poate alia numai cu formatiuni de asemenea orientare valorica. Precizarea pozitiei Blocului Reformist in aceasta problema strategica importanta, constituie unul din subiectele majore ale Congresului. Conducerea UDMR a hotarat incheierea unui protocol cu PDST, care vizeaza atat proble generale cat si punctuale. Recunosc ca am avut si am in continuare anumite rezerve privind eficienta acestui protocol, pentru ca in aceasta formulare lasa loc pentru interpretari, care ingreuneaza, daca nu fac chiar imposibila monitorizarea ei. Pe de alta parte nu avem inca un raspuns univoc la intrebarea daca PDSR s-a debarasat de trecutul postcomunist si a devenit cu adevarat un partid modern social-democrat.

– V-ati gandit vreodata la posibilitatea de a va desprinde de UDMR si de a face o formatiune ceva mai radicala?

– Presa, oarecum simplist, a impartit elita politica maghiara in radicali si moderati. Realitatea este mult mai nuantata. Blocul Reformist, acoperind din punct de vedere al valorilor politice intervalul larg de centru-dreapta, este aripa reformista a UDMR. Doreste reformarea Uniunii atat din punct de vedere structural, cat si al continutului si stilului politicii unionale, dar militeaza consecvent si hotarat pentru o reprezentare unitara a intereselor comunitatii maghiare. Uniunea nu poate insemna o unitate monolita, monocolora, ci numai una pluralista, multicolora, caracter care trebuie sa se reflecte in mod real, nu numai formal si in structura ei. Un partid monocolor nu poate reprezenta interesele specifice a intregii comunitati maghiare din Transilvania, ci doar a unei anumite parti a acesteia. Deci, cine doreste eliminarea din Uniune a diferentelor de valori, de stil, de gandire pentru a simplifica actul decizional, de fapt doreste sa lase fara reprezentare o parte insemnata a comunitatii. Totodata, acei nemultumiti de conducerea actuala, care forteaza o desprindere si crearea unei alte structuri, nu iau in considerare dorinta puternica a societatii maghiare de a face parte ca un intreg din societate najoritara, de a se prezenta si a fi acceptata astfel si de a rezolva diferentele in interiorul sistemului.

– La sfarsitul saptamanii viitoare va avea loc Congresul Blocului Reformist. Ati declarat, cu ceva timp in urma, ca la lucrarile Congresului veti preciza pozitia reformistilor cu privire la diferendele iscate pe marginea Programului UDMR. Ce pozitie veti adapta si care sunt aceste diferende?

– Diferentele majore toate graviteaza in jurul unei singure probleme: Care sunt drepturile care asigura pastrarea identitatii si viitorul comunitatii maghiare in Romania. Despre aceasta am vorbit mai inainte. Noi credem in modelul comunitatii care se autoadministreaza si dorim ca Uniunea sa-si orienteze politica, prioritatile si aliantele in aceasta directie.

– Veti candida la functia de presedinte al Blocului Reformist?

– Mi-am depus deja candidatura pentru un nou mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.