Acasă Politic USR şi PLUS au votat alianţa politică

USR şi PLUS au votat alianţa politică

DISTRIBUIȚI
Miercuri, 7 august, începe campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidenţiale.
Conducerile USR şi PLUS au agreat ultimele modificări la protocolul de alianţă politică, în urma deciziilor luate de Comitetul Politic al USR şi Consiliul Naţional al PLUS. În câteva zile va fi semnat actul prin care ia naştere formal „Alianţa USR PLUS”. Având în vedere că înregistrarea unei alianţe politice necesită o procedură judiciară îndelungată, această alianţă va fi dublată de o alianţă electorală privind participarea la alegerile prezidenţiale.
Obiectivele Alianţei USR PLUS
– Câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019;
– Câştigarea de către candidaţii Alianţei a unui număr cât mai mare de funcţii elective în cadrul administraţiei publice locale, ca urmare a alegerilor locale din 2020
– Câştigarea de către candidaţii Alianţei a celui mai mare număr de mandate de parlamentari, prin comparaţie cu ceilalţi competitori, ca urmare a alegerilor parlamentare din 2020, astfel încât să formeze o coaliţie de guvernare având prim-ministru un reprezentant al Alianţei;
– Asigurarea guvernării României în perioada 2020-2024 şi implementarea programului de guvernare al Alianţei;
– Câştigarea alegerilor parlamentare organizate în 2024 şi asigurarea guvernării României în perioada 2024-2028.
Politici publice
Potrivit protocolului de formare a alianţei politice, va fi formată o Comisie de Politici Publice, având ca obiectiv elaborarea unor politici publice comune în următoarele domenii:
Reforma constituţională, asigurarea justiţiei independente şi a statului de drept;
Educaţia şi cultura;
Sănătatea şi mediul;
Infrastructura;
Strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială şi industrială;
Eradicarea sărăciei şi dezvoltarea rurală;
Politica externă şi de apărare.
Modul de organizare a Alianţei USR PLUS
Principalele organe de decizie ale Alianţei vor fi:
– Copreşedinţii Alianţei (preşedinţii PLUS şi USR);
– Comisia Naţională de Coordonare, cuprinzând membrii Birourilor Naţionale ale celor două partide;
– Comitetul Executiv, cuprinzând reprezentanţi ai ambelor partide responsabili pentru implementarea deciziilor Comisiei Naţionale;
– Comisia de Integritate, cuprinzând 3 membri ai PLUS, 3 membri ai USR şi 1 membru independent, responsabilă pentru sancţionarea încălcării standardelor de integritate prevăzute prin protocolul de asociere.
Candidaţii comuni ai Alianţei USR PLUS
Alianţa va propune candidaţi comuni pentru toate cele trei rânduri de alegeri din 2019 şi 2020.
Pentru alegerile prezidenţiale din 2019, candidatul pentru demnitatea de preşedinte al României va fi Dan Barna, care va candida în tandem cu Dacian Cioloş, ca propunere pentru demnitatea de prim-ministru;
Pentru alegerile locale din 2020, Alianţa va desemna candidaţi comuni pentru funcţiile de primar, preşedinte al consiliului judeţean şi primar general al municipiului Bucureşti, stabiliţi în baza negocierilor sau, în lipsa unui acord, prin alte mijloace, precum alegeri interne la care vor participa toţi membrii PLUS şi USR sau sondaje de opinie;
De asemenea, Alianţa va propune liste comune de candidaţi pentru consiliile locale şi judeţene, cuprinzând candidaţi desemnaţi anterior de fiecare partid. Poziţiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie;
Pentru alegerile parlamentare din 2020, Alianţa va propune liste comune de candidaţi atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, cuprinzând candidaţi desemnaţi anterior de fiecare partid. Poziţiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie.
Integritate
Desemnarea candidaţilor Alianţei se va face în baza principiului competenţei şi sub condiţia asumării respectării statutelor ambelor partide, a Codului Etic al PLUS şi a Regulamentului de Admitere a Membrilor USR.
Nu vor putea fi desemnate drept candidaţi ai Alianţei persoane trimise în judecată, fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau persoane care au suferit condamnări penale definitive pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie.
De asemenea, nu vor putea fi desemnate drept candidaţi ai Alianţei persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securităţii sau, majore fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informaţii sau persoane care promovează violenţa, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste.
Suntem convinşi că formarea Alianţei USR PLUS va putea reseta scena politică din România şi va da posibilitatea punerii în aplicare a ideilor USR PLUS atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Avem nevoie alături de noi de cât mai mulţi oameni care vor să se implice în schimbarea României.
Lansarea campaniei de strângere de semnături
Mâine, 7 august, la ora 11:00, în zona fântânii din Piaţa Universităţii, USR PLUS vor lansa campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.