Acasă Sănătate Complot PNL-PC împotriva sănătății copiilor

Complot PNL-PC împotriva sănătății copiilor

DISTRIBUIȚI

Nu erau de ajuns eternele scandaluri ce marchează viața consumatorilor din toate domeniile. Mai nou, lista alimentelor nepermise în școli este folosită ca monedă de schimb între liberali și conservatori, la mijloc fiind copiii a căror sănătate este pusă în pericol. Scandalul este în plină derulare, personajele principale fiind liberalul Eugen Nicolăescu și conservatorul Sorin Minea, președinte al Federației Patronale Române din Industria Alimentară, care, mânat de interese financiare, nesocotește legea pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar.  El și coaliția ce s-a format împotriva legii vor să impună o listă cu alimente recomandate, noțiune ce poate lăsa loc de orice interpretare.

Deși de luni de zile așteptăm o listă cu acele produse considerate periculoase pentru dezvoltarea unui copil, reponsabilitatea este pasată de la Ministerul Sănătății la patronatele din industria alimentară. Numai că, deși există mai multe patronate în industria alimentară, în această chestiune au fost implicați doar cei de la Federația Patronală Română din Industria Alimentară. Deputatul Mircia Giurgiu, cel care a inițiat legea, este de părere că, la acest moment, anumite patronate sunt interesate să modifice legea aprobată deja de Camera Deputaților. Dincolo de toate aceste dispute, un singur lucru este sigur: România nu are încă o listă cu produsele de tip fast-food care ar trebui interzise în școli, deși autoritățile ne-au promis că o să fie gata la începutul acestei luni.

Astfel, pe baza unor recomandări făcute de nutriționiști, specialiștii din Ministerul Sănătății sunt obligați să facă publică o listă cu alimentele nerecomandate minorilor. Potrivit proiectului de lege adoptat în Camera Deputaților, alimentele nerecomandate școlarilor și preșcolarilor sunt cele care au un aport suplimentar de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori, aditivi alimentari și care astfel pot dăuna sănătății. În opinia deputaților, aceste alimente consumate în exces duc la apariția de la vârste fragede a unor boli grave cum sunt diabetul, obezitatea sau bolile cardio-vasculare. Chiar dacă reprezentanții Ministerului Sănătății au promis că lista cu alimentele nerecomandate va fi gata în 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, aceasta se lasă așteptată mult și bine. Iar acum, după câteva runde de dezbateri, oficialii Ministerului s-au spălat pe mâini. În loc să interzică alimentele periculoase din școli, Ministerul Sănătății și Romalimenta au decis contrariul: chipsurile, snacksurile și băuturile carbogazoase vor rămâne în magazinele deschise în instituțiile de învățământ. Singurul compromis pe care vor să îl facă este să scoată de la vânzare acele produse care au ingrediente periculoase în concentrații mari.
15% zahăr, 1,5 grame de sare, 20% grăsimi și nu mai mult de 250 de kc/porție: acestea sunt limitele pe care reprezentanții Ministerului Sănătății și patronatele le vor lua în calcul pentru lista cu acele alimente la care vor avea acces copiii. Cu alte cuvinte, nu vor să interzică pateurile, chipsurile sau băuturile carbogazoase. În aceste condiții, decizia luată de autorități este iresponsabilă, spun specialiștii în nutriție. Lista cu alimentele sănătoase urmează să fie publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, în viitorul apropiat. Toate astea se întâmplă în condițiile în care, conform declarației deputatului Mircia Giurgiu, membrii Comitetului național de nutriționiști nu au fost informați oficial în privința stadiului discuțiilor dintre patronate și Minister. Parlamentarul anunță, astăzi, într-o conferință de presă organizată la Cluj Napoca, lista cu alimentele ce ar trebui interzise și, în cazul în care nu se va ține cont de aceasta, el va ataca în instanță deciziile Ministerului Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.