Home Sănătate Vegetarienii sunt mai sanatosi

Vegetarienii sunt mai sanatosi

DISTRIBUIŢI

Specialistii au constatat ca regimul vegetarian reduce riscul aparitiei multor boli. Indiferent de motivele care ii determina sa tina un astfel de regim, un lucru este cert, numarul vegetarienilor a crescut foarte mult in ultimul timp. In afara faptului ca reduce riscul aparitiei multor boli, regimul vegetarian este benefic in cadrul programelor de slabire.

Oamenii ajung sa tina regim vegetarian dintr-o varietate de motive. Multi doresc sa slabeasca sau sa-si imbunatateasca sanatatea. Altii nu mai vor sa consume carne, din cauza ingrijorarii provocate de multitudinea bolilor care pot fi contactate: salmonela, antrax, boala vacii nebune. Altii, din motive religioase sau spirituale – cazul yoghinilor. Sunt si oameni care, pur si simplu, nu suporta gustul carnii.

Persoanele care tin post cu ocazia diverselor sarbatori religioase isi pot da seama de un fapt cat se poate de real: mancarurile de post pot fi la fel de hranitoare si apetisante ca cele -de dulce-.

Tipuri de regim

Exista mai multe tipuri de regim vegetarian. Strict vegetarian este regimul urmat de persoane care nu consuma deloc produse de origine animala. Dieta acestora este formata numai din fructe, legume, graunte, seminte etc. Lacto-vegetarienii sunt cei care consuma, pe langa produsele de origine vegetala, si lactate. Mai exista o categorie care, pe langa produsele de mai sus, consuma si oua. Cei care consuma doar carne de peste sau carne de pui si nici un alt fel de carne pot fi priviti ca semivegetarieni.

Dietele vegetariene sunt slabe in grasimi, colesterol sau proteine de origine animala si contin foarte multe vitamine si minerale. Riscurile de obezitate, boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala, osteoporoza sau cancer, in special cancer la plamani sau colon, sunt mult mai reduse.

Atentie la dieta!

Dietele vegetariene nu sunt insa intotdeauna sanatoase. Mai ales daca a fost inlocuita carnea cu branza foarte grasa. Este foarte important de stiut ca daca a fost eliminata in totalitate carnea, nu inseamna ca dieta este obligatoriu si sanatoasa.

Tranzitia de la un regim normal la unul vegetarian depinde de fiecare individ in parte. Unii decid sa renunte, pur si simplu, la regimul de masa obisnuit, altii o fac gradual. Puteti consuma cate o zi sau doua pe saptamana, timp de o luna, numai vegetale, apoi treptat sa mariti numarul de zile. Puteti elimina carnea din cele mai multe mese zilnice si sa o consumati foarte rar. In unele cazuri, vegetarienii au nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. O exceptie poate fi considerata vitamina B12, care se gaseste in produsele de origine animala. Calciul se gaseste in cantitati mai mici, cele mai bune surse fiind fasolea si sucul de portocale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.