Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar de la Târgu Mureș că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile.
„Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile. Și ca investiții, cheltuială pe cap de locuitor și ca indicator de sănătate. Cred că cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienților și de felul în care pacienții sunt tratați în sistemul de sănătate din România. Aici sunt asociații puternice ale pacienților europeni care ridică constant această chestiune, finanțarea scăzută în comparație cu alte țări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente și la inovații în comparație cu pacienții din alte țări europene și, sigur, un lucru foarte important, migrația medicilor și a personalului medical în general din România către țările dezvoltate din vestul Europei”, a declarat Bușoi, contrazicându-l astfel pe Vasile Ciurchea, președintele CNAS, care declarase cu o zi înainte că „prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generație, România se poate lăuda că are absolut toate medicamentele pe piață și doar puține state au reușit o asemenea performanță”. Medicii români au postat deja pe facebook o lungă listă de medicamente importante care lipsesc din România, demontând minciuna lui Ciurchea. De altfel, nu știm ce l-a recomandat pe Ciurchea pentru această funcție pentru care, în mod evident nu este pregătit. Poate faptul că a fost mâna dreaptă a familiei Vonica la firma Polisano implicată în frauda cu medicamente anchetată de DNA, firmă al cărei patron, Ilie Vonica s-a sinucis în timp ce soția sa se afla în arest preventiv.
Bușoi a mai menționat că UE, prin mecanismul semestrului european, face o serie de recomandări, iar în ultimele rapoarte s-au făcut referiri și la sistemul de sănătate din România dar în Sănătate și Educație guvernele naționale au ultimul cuvânt în privința normelor și a finanțării.
„Cel mai important instrument însă pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistență Banca Mondială, Comisia Europeană și FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar și în sistem prudențial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asigurați că suntem sub o umbrelă de protecție în cazul unor probleme economice și reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerințelor UE. Au cerut o finanțare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susținerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu”, a subliniat el.