UE trebuie să își reducă dependențele strategice în sectoare sensibile, cum ar fi sănătatea și tehnologiile critice, pentru a permite unui număr tot mai mare de pacienți din întreaga Europă să utilizeze medicina nucleară pentru diagnosticarea și tratarea cancerului.
Medicina nucleară și aprovizionarea cu radioizotopi trebuie să fie o prioritate majoră pentru Uniunea Europeană dacă dorim să garantăm un acces egal la tratamentul cancerului pentru toți pacienții din Europa.
UE și statele membre ar trebui să se asigure că sunt disponibile fonduri pentru tehnologiile radiologice și nucleare medicale. În același timp, ele ar trebui să își intensifice cooperarea pentru a elimina barierele de reglementare din calea aprovizionării cu radioizotopi și pentru a-și reduce dependența de țările terțe în materie de materii prime.
Avizul CESE (Comitetul Economic și Social European este un organism al Uniunii Europene) intitulat „Planul european de combatere a cancerului: către securitatea aprovizionării cu radioizotopi medicali, adoptat în sesiunea plenară din mai, urmărește acest obiectiv, insistând asupra necesității de a nu lăsa loc niciunei piedici în luarea de măsuri împotriva cancerului.
Raportoarea Alena Mastantuono și coraportorul Philippe Charry au fost ferm de părere că singura modalitate de a asigura o mai bună aprovizionare cu radioizotopi în Europa și de a răspunde cererii tot mai mari din partea pacienților este să „luăm decizii politice îndrăznețe și să dispunem de o reglementare solidă”.
Medicina nucleară este esențială pentru diagnosticarea și tratarea cancerului
În fiecare an, până la 10 milioane de pacienți europeni beneficiază de imagistică medicală nucleară în ceea ce privește diagnosticarea diferitelor boli, cum ar fi cancerul și bolile cardiace. Tehnologiile radiologice și nucleare care utilizează radioizotopi sunt esențiale în lupta împotriva cancerului în toate etapele tratamentului: depistare precoce, diagnosticare, tratament și îngrijiri paliative.
Numărul pacienților care beneficiază de medicina nucleară este în creștere, în principal grație progreselor științifice. Cercetătorii și întreprinderile europene au dezvoltat unele dintre cele mai recente tratamente inovatoare împotriva cancerului, bazate pe radionuclizi, printre care se numără medicamente care vizează cancerul endocrin și de prostată. În comparație cu alte tratamente, acestea sunt localizate și adesea mai puțin dăunătoare pentru organism. Zeci de mii de pacienți au nevoie de o terapie țintită cu radionuclizi, care este, adesea, singurul tratament disponibil.
Cu toate acestea, înainte de a ajunge la pacient, lanțul de aprovizionare al medicinei nucleare este foarte complex. El cuprinde aprovizionarea cu materii prime și depozitarea, iradierea, prelucrarea, logistica și aplicarea acestora. După ce sunt produși, radioizotopii trebuie prelucrați, expediați și utilizați într-un interval de timp relativ scurt, unii în aceeași zi, alții în mai puțin de câteva zile, în funcție de timpul lor de înjumătățire. Este vorba de produse foarte perisabile.
În mod surprinzător, există o serie de bariere administrative care le pot bloca transportul în Europa. Acesta este motivul pentru care UE are nevoie de o mai bună cooperare între statele membre pentru a elimina barierele de reglementare din lanțul de aprovizionare cu radioizotopi în Europa care pot împiedica livrările transfrontaliere.
Medicina nucleară trebuie inclusă în Planul UE de combatere a cancerului
În același timp, UE trebuie să identifice dependențele de țările terțe și să ofere stimulente pentru producție pentru a asigura o mai bună autonomie strategică în aprovizionarea cu radioizotopi.
În pofida faptului că este lider mondial în aprovizionarea cu radioizotopi medicali, Europa are dependențe critice de SUA (aproximativ 80 %) și de Rusia (restul de 20 %) pentru aprovizionarea cu uraniu metalic slab îmbogățit cu conținut ridicat (HALEU) și pentru furnizarea de izotopi îmbogățiți pentru obiectivele de producție de radioizotopi.
Acest lucru reprezintă o provocare pentru lanțul de aprovizionare, care, în mod evident, trebuie monitorizat și sprijinit cu atenție prin consolidarea competitivității industriale în acest sector.
Având în vedere nevoia crescândă de radioizotopi, este important să se asigure aprovizionarea cu radioizotopi medicali pe termen lung, pentru a menține accesul pacienților la proceduri medicale vitale și pentru a sprijini dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului.
Acesta este și motivul pentru care CESE solicită Comisiei să acorde medicinei nucleare moderne un loc mai important în Planul european de combatere a cancerului și să asigure finanțarea proiectelor strategice de interes comun în acest domeniu în viitorul cadru financiar multianual al UE.