Acasă Social CNCD: 2 amenzi și 3 avertismente pentru Școala Gimnazială I.L.Caragiale – Pitești,...

CNCD: 2 amenzi și 3 avertismente pentru Școala Gimnazială I.L.Caragiale – Pitești, o amendă și 2 avertismente pentru ISJ Argeș

DISTRIBUIȚI

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) obține o victorie strategică, cu impact pe termen lung în jurisprudența națională în cazul lui Ionuț, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din Județul Argeș la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională unei școli publice din România pentru neadaptare curriculei școlare la nevoile lui Ionuț, ceea ce constituie discriminare. Mai mult, Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Pitești primește amenzi și avertismente prin directorul instituției, domnul Vlad Alin.

De asemenea, cu amendă contravențională și avertismente este sancționat și Inspectoratul Școlar al Județului Argeș pentru declarațiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuț și pentru pasivitate și lipsa de promptitudine în soluționarea situației grave în care s-a aflat Ionuț.

Reamintim faptul că în luna octombrie 2016, CEDCD depunea deopotrivă plângere la CNCD și Parchet în cazul lui Ionuț, un elev diagnosticat cu diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, împotriva căruia profesorii și părinții s-au coalizat și au organizat greve și grupuri defăimătoare în spațiul online.

”Suntem fericiți că, deși după o lungă perioadă de timp, lui Ionuț i s-a făcut dreptate. Chiar dacă momentan reparația este una strict morală, ne bucurăm că ea acoperă multiplele fațete ale discriminării la care a fost supus acest copil au fost sancționate, în premieră, cu amenzi multiple și avertismente. Este un moment important pentru jurisprudența în materie, iar suferința lui Ionuț poate, prin această decizie să schimbe destinele a mii de copii cu dizabilități din România, care nu beneficiază de adaptările necesare la școală, chiar daca formal sunt primiți in incinta acesteia”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Informații de background:

Istoricul unei anihilări minuțios planificate

Începând cu data de 17.10.2016, Ionuț, un copil din clasa a VII-a din Pitești, diagnosticat cu deficiență de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la școală să învețe despre ură.

A fost singur în clasă.

Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învață în aceeași clasă ca ei și îndrăznește să spere la normalitate și integrare. Pe pancartele afișate, era scris: „Vreau sa imi implinesc visele”, „Vreau sa invat”, „Vreau sa mi se respecte drepturile”, „Vreau respect.” Copilul privea mesajele și nu înțelegea ce legătură au cu el. Apoi a venit presa și l-a filmat.

În toată agitația în care părinții propriilor colegi țipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soție îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă, a declarat emoționat: „Am greșit și eu față de ei, dar colegul mă înjura de părinți și, în plus, eu am făcut toate astea…. Nu din suflet le ziceam….doar ca să îl sperii în ideea să nu mă mai amenințe, să nu mă mai înjure.”

Pentru o zi, au crezut că șantajul dă roade

Scenariul s-a repetat în următoarele două zile, până când s-a decis unilateral într-o ședință a autorităților locale: Prefectura, Inspectoratul Scolar Judetean (inspectorul scolar general, inspectorul scolar adjunct, inspectorul teritorial), DGASPC(directorul adjunct, psihologul de caz al elevului R.I.), Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (directorul centrului), Scoala Generala “ I.L. Caragiale” (directorul, psihologul scolii, medicul scolii), si medicul de familie al elevul ca acesta să fie evaluat medical pentru a se stabili ce formă de învățământ îi este potrivită, deși certificatul de orientare școlară emis în 2015 îl orientează către învățământul de masă.

În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la școală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinții acestora au crezut că au răzbit prin șantaj.

29 de adulți împotriva unui copil

După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% șanse de viață, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naștere, fiind adoptat de părinți iubitori, copilul se întreabă cum va reuși să iasă din acest hățiș traumatic. Probabil că aceste amintiri dureroase nu i se vor șterge niciodată, dar cei care le-au orchestrat vor trebui să plătească pentru aceste tratamente degradante.

29 de copii “în pericol”

În data de 25.09.2016, a fost creată o pagină de Facebook, cu numele de „29 de copii în pericol”. Aceasta se dorește a fi soluția a 29 de adulți pentru dificultățile de integrare ale unui copil, un spațiu online în care incită la ură și organizează evenimente online de protest.

Numele paginii de Facebook este corespunzător ales: 29 de copii sunt în pericol, pentru că părinții lor i-au înlăturat de la o evoluție sănătoasă din punct de vedere cognitiv-emoțional, i-au instruit să își urască un coleg dezavantajat și le-au făcut poze parcă în formație de serbare, serbarea urii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.