Acasă Social Cruci in rate

Cruci in rate

DISTRIBUIȚI

In zilele noastre, inmormantarea a devenit pentru unii dintre noi un adevarat lux. Poate de aceea unii comercianti s-au adaptat la cerintele pietei si ofera posibilitatea cumpararii crucilor in rate, la fel ca obiectele electrocasnice, mobila etc.

Cum in Ramnicu Valcea nu exista o firma specializata de pompe funebre, valcenii se vad astfel nevoiti sa alerge de la un magazin la altul pentru cumparaturile respective. Pentru a strange cele necesare unei inmormantari decente, cheltuielile ajung undeva la peste 2.000 de lei.

Taxele la cimitir, marite

Pentru inceput, trebuie cumparat un loc de veci. Anul trecut, Consiliul local a stabilit noile tarife locale pentru serviciile oferite de cimitirele din municipiu. Tarifele difera in functie de zona aleasa si durata cesiunii. Pentru concesionarea pe o perioada cuprinsa intre sapte si 25 de ani a unui loc de veci la -Sfantul Ioan-, tariful este de 340 de lei, in timp ce la Cetatuia – 118 lei. De asemenea, au fost majorate taxele pentru saparea gropilor si pentru evacuarea pamantului excedentar, pentru inhumare, pentru transport cu car mortuar si pentru intretinerea curateniei in cimitire. Unele taxe se platesc pe ora si pe kilometri parcursi, astfel incat iti doresti ca totul sa se termine cat mai repede. Suma minima la care se ridica o astfel de procesiune este de aproximativ 250 RON. Se pare ca aceste taxe nu au mai fost indexate din anul 2003.

Si slujba religioasa costa

Potrivit canoanelor, serviciile oferite de preot in cazul unei inmormantari ar trebui sa fie gratuite. Neoficial, lucrurile nu stau chiar asa. La romani s-a impamantenit obiceiul platii preotului si in acest caz. Suma difera de la biserica la biserica, in functie de bunul plac al preotului. Cu toate ca, atunci cand sunt intrebati de reporteri, clericii sar ca arsi si spun ca nu ar putea sa profite de necazul omului, acestia cer intre 80 si 100 de lei. La unele biserici cu -pretentii-, din oras, se percepe chiar mai mult.

Cruci de lemn pentru saraci, de marmura pentru bogati

Firmele valcene ofera cruci si sicrie atat pentru saraci, cat si pentru bogati. Preturile difera in functie de materialul din care sunt confectionate si de la un magazin la altul. Cel mai ieftin sicriu din brad costa 130 lei. Cine isi permite poate cumpara unul de lux cu 450 sau chiar 650 lei. O cruce din mozaic si marmura are preturi intre 150 lei si 200 lei. Cei care nu dispun de toti banii pot achita contravaloarea in doua rate egale.

Coroane artificiale sau naturale?

La o inmormantare, coroanele si lumanarile sunt obligatorii. Pretul acestora difera in functie de felul florilor (naturale sau artificiale), de marimea lor si de la un comerciant la altul. Coroanele din flori artificiale costa intre 10 si 15 lei. Cele naturale sunt mult mai scumpe. Veti plati pentru fiecare floare in parte, precum si pentru aranjatul acestora. Un fir de garoafa a ajuns la 1,5 lei, iar unul de jerbera la 5 lei. Si pretul la lumanari difera de la o biserica la alta. In piata, un pachet de lumanari de un kilogram poate fi cumparat cu 10 pana la 15 lei.

Pomana la local

Pentru ca sufletul celui plecat dintre noi sa-si gaseasca odihna vesnica, rudele trebuie sa-i organizeze o pomana. Aceasta se poate face la biserica sau la un local din oras. In ultimul timp, in municipiul Ramnicu Valcea a aparut obiceiul ca pomana mortului sa se faca la un restaurant, unde inchirierea salii nu costa nimic. In schimb, se achita meniul, care este cu atat mai scump cu cat este mai diversificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.