Acasă Social Divizia medaliați și premianți, scoasă în față să apere imaginea Liceului...

Divizia medaliați și premianți, scoasă în față să apere imaginea Liceului Monnet

DISTRIBUIȚI

Un grup de elevi premianți de la Liceul Jean Monnet au ieșit ieri să protesteze în fața instituției față de măsura demiterii conducerii unității de învățământ și să arate că școala lor înseamnă mai mult decât scandalurile sexuale provocate de câteva eleve.
Înarmați cu medalii și diplome, copiii au ieșit pe treptele de la intrarea în instituție, scandând: „Vrem conducerea înapoi!”. Ei au spus că liceul are foarte mulți olimpici și premianți la concursuri interne și internaționale, ceea ce arată că este un liceu foarte bun.
„Elevele implicate în scandalurile sexuale nu sunt reprezentative pentru Liceul Jean Monnet. Vom protesta cât va fi nevoie și vom merge să discutăm cu ministrul Educației dacă este nevoie”, au spus elevii.
Luni, elevii au ieșit, alături de profesori, ca să le susțină pe cele două directoare, Tudorița Codreanu și, respectiv, Simona Dumitrașcu, demise după ce un raport al Corpului de Control al ministrului a relevat mai multe nereguli legate de managementul Liceului Jean Monnet.
Mai mulți profesori de la Liceul Jean Monnet s-au declarat revoltați că situația provocată de câteva eleve de la această școală a fost generalizată, iar imaginea școlii a fost afectată de prezentarea în mass-media a scandalurilor în care au fost implicate câteva nume. Mai mult, profesorii au susținut că decizia ministrului Educației de a demite întreaga conducere este neîntemeiată.
Întrebat, la finalul discuțiilor din Parlament privind bugetul Ministerului Educației pe 2012, ce face cu cazul de la Liceul „Jean Monnet“, unde cele două directoare demise nu vor să plece de la conducerea liceului, iar elevii au ieșit în curtea școlii să protesteze, ministrul Daniel Funeriu a răspuns că raportul Corpului de control al Ministerului Educației „este clar, iar conducerea Inspectoratului ?ê?£colar al Municipiului București va duce la îndeplinire concluziile acestuia“.
Ministrul a  mai precizat că atribuțiile legale pentru desemnarea unui director nu aparțin elevilor.
„Am dat încă din prima zi coordonatele pentru acest an școlar. Sunt foarte clare: disciplină, organizare bună și respectarea valorilor școlii românești. Or, în condițiile în care s-a constatat ceea ce s-a constatat la acest liceu, vreau să dau un mesaj foarte clar, indiferent de gradul de emancipare al unor elevi, indiferent de condițiile materiale pe care le au unii elevi: Legea este aceeași pentru toți! La acest liceu sunt și elevi și cadre didactice foarte bune. Este unul dintre liceele la care am avut o notă de 10 la bacalaureat, însă tocmai pentru a prezerva calitatea cred că aceste măsuri trebuie duse până la capăt. Nu cred aici că este subiect de dezbatere. Nu cred că un raport al unui corp de control al MECTS este subiect de dezbatere. Legea este foarte clară“, a subliniat, luni seară, ministrul Daniel Funeriu, citat de Mediafax.
El a mai spus că, în plus, conducerea unei unități de învățământ preuniversitar are o serie de atribuții, una dintre acestea fiind asigurarea, de exemplu, pe durata excursiilor școlare a siguranței elevilor.
„Acest lucru nu s-a întâmplat. O serie de alte reglementări legale nu au fost respectate, cu consecințele care se văd“, a precizat ministrul Educației. Funeriu a adăugat că la Liceul „Jean Monnet“ este vorba despre un complex de situații care, puse la un loc, ar fi putut să ducă în continuare la comportamente precum cele care au fost prezentate în presă.
„Acest lucru trebuie să înceteze, repet, indiferent de gradul de emancipare al unora, indiferent de situația materială, indiferent de orice, pentru că până la urmă școala este un vehicul al valorilor, este instituția prin care se asigură transferul acestor valori de la o generație la alta“, a mai spus Funeriu.
Conducerea Liceului Jean Monnet a fost demisă, luni, după ce ancheta făcută aici a relevat mai multe nereguli legate de dosarul de transfer al unei eleve implicată într-un scandal sexual cu profesorul de sport din instituție, dar și probleme legate de managementul per ansamblu. Controlul a scos în evidență faptul că eleva respectivă, dar și alți copii care învață aici au zeci de absențe nemotivate, iar în școală nu există sancțiuni și nici un plan pentru prevenirea abandonului școlar. Controlul a fost dispus după mediatizarea intensă a cazului profesorului de sport de la acest liceu, arestat după ce a fost acuzat, după o excursie la munte, că ar fi violat o elevă.  După acest scandal, au urmat alte incidente în care au fost implicate numele unor eleve de la aceeași instituție. Trei eleve au fost acuzate că ar fi furat două telefoane și o cameră foto, iar o altă elevă a avut spații ample la televizor și în presa scrisă după ce a fost vedeta care a pozat nud într-o revistă pentru adulți.

Mihaela Iamandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.