Home Social Dubla mastectomie este inutilă în majoritatea cazurilor

Dubla mastectomie este inutilă în majoritatea cazurilor

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 70 la sută dintre femeile care au decis să se supună unei duble mastectomii, după ce au fost diagnosticate cu cancer la un singur sân, prezintă totuşi un risc extrem de scăzut de a dezvolta o tumoare la sânul sănătos, se arată într-un studiu american recent.

Cel mai probabil, ceea ce le determină pe femei să recurgă la mastectomia profilactică este teama de recidivă a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sânul sănătos nu reduce deloc riscul de recidivă a tumorii în sânul afectat de cancer„, a precizat Sarah Hawley, profesor de medicină internă la Centrul de oncologie al Universităţii din Michigan, care a efectuat studiul. Femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian şi care sunt purtătoare ale mutaţiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea să extirpe şi sânul sănătos, deoarece riscul de a se îmbolnăvi de cancer este foarte ridicat. Dar acest grup nu reprezintă decât 10 la sută din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la sân. Celelalte femei au un risc extrem de redus de a se îmbolnăvi de cancer la celălalt sân. Cazul cel mai cunoscut de dublă mastectomie profilactică este cel al actriţei Angelina Jolie, care a motivat operaţia din 2013 prin faptul că are un risc de 87 la sută de a se îmbolnăvi de cancer mamar şi de 50 la sută de a contracta cancer ovarian, întrucât este purtătoare a genei BRCA1. De asemenea, mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, din cauza unui cancer ovarian. „Pentru femeile fără istoric familial de cancer mamar sau fără predispoziţie genetică, probabil nu se recomandă extirparea sânului care nu este bolnav”, a afirmat Sarah Hawley, al cărei studiu a fost publicat în Journal of the American Medical Assocation (JAMA) Surgery.

Studiul, efectuat pe un grup de 1.447 de femei, cu vârsta medie de 59 de ani, tratate pentru cancer mamar, care nu a mai recidivat, arată că, în rândul pacientelor care au suferit o dublă mastectomie, aproape 70 la sută nu prezentau niciun istoric familial al acestei boli şi fuseseră testate negativ pentru mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2. Dubla mastectomie este o intervenţie chirurgicală dificilă, care poate duce la complicaţii şi are un timp de recuperare îndelungat. În plus, majoritatea acestor femei sunt supuse apoi unei operaţii de reconstrucţie a sânilor, iar unele dintre ele ar putea avea nevoie de chimioterapie sau radioterapie după operaţie, ceea ce prelungeşte perioada recuperării. Autorii acestei cercetări, finanţată de Institutul naţional al cancerului, subliniază importanţa unei mai bune informări a femeilor cu privire la riscurile şi avantajele extirpării sânului care nu a fost afectat de cancer.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.