Acasă Social Eco-no-mat, eco-no-mat

Eco-no-mat, eco-no-mat

DISTRIBUIȚI

Hulite de unii, laudate de putere, economatele isi urmeaza imperturbabil cursul. Unele se inchid, altele se deschid. Din aceasta ultima categorie face parte si cel inaugurat, ieri, in Piata George Cosbuc din sectorul 5 al Capitalei. Destinat initial pensionarilor, somerilor si, in general, persoanelor cu venituri reduse, acest tip de magazin s-a transformat treptat intr-unul pentru publicul larg. Explicatia este ca cei pentru care era destinat aveau, pe baza unor tabele de la primarie, de ales patru-cinci produse de baza, in cantitate limitata, amintind de zaharul si uleiul cartelate de pe vremea lui Ceausescu. Astfel, drumurile lungi si frica de a nu gasi la momentul respectiv produsele -recomandate- i-au descurajat pe cei cu venituri mici, in final acestia renuntand sa mai treaca pragul economatelor. Unde mai pui ca uneori preturile erau egale sau mai mari decat cele din supermarketuri.

Lume multa, coate si inghesuiala

Lume ca la balci. Cu treaba, fara treaba, invitati sau nu, oamenii s-au bulucit pentru o dubla lovitura: sa-l vada pe premier si, dupa inalta vizita si taiatul panglicii, sa se repeada asupra produselor, considerate mai ieftine decat in rest. Organizarea nu a lasat de dorit: baloane multicolore, o curatenie suspecta si spatiu verde amplasat in jurul copacilor de pe trotuar. Poate brazdele puse ar fi fost mai bune la meciul de fotbal Romania-Danemarca, unde gazonul-nisip a fost cum a fost. In toata organizarea de ceasornic, orchestrata de primarul sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, nota discordanta a facut sonorizarea. Statia de la care au vorbit primarul, in calitate de gazda, si oaspetele Nastase a lasat de dorit, intrerupandu-se de mai multe ori pe parcursul discursurilor.


Si oficialitatile au ingenuncheat ca la Mecca

Printre invitati, in afara premierului Nastase, la eveniment au mai participat si prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, seful PSD de Bucuresti, Dan Ioan Popescu, consilieri locali si generali, viceprimari, plus deputata si secretarul general PSD Bucuresti, Aura Vasile. Aceasta din urma, la sosire, a ingenuncheat in fata economatului nu din cauza emotiei, ci a unei trepte nabadaioase pe care a alunecat. SPP-istii au fost mai pe toata durata protocolului in alerta de gradul 0, intrucat din timp in timp, din cauza caldurii, mai pocnea cate un balon. Cat de pregatiti erau acesti baieti, nu au putut face fata multimii care dupa plecarea delegatiei a luat efectiv cu asalt intrarea in magazin. De vina sa fi fost zvonul potrivit caruia fiecare cetatean putea pleca cu un cos plin cu produse gratuite? Fie ca da, fie ca nu, cele peste 300 de persoane prezente s-au inghesuit si la pliantele oferite de cateva dragute domnisoare.

Premierul a laudat astfel de initiative, considerand ca sunt foarte multe persoane care au nevoie de ajutor si ca un pret mai mic poate satisface. El a recunoscut ca -orice proiect de economat este privit cu suspiciune-, dar ca de aceasta data se pot obtine rezultate bune. La randul sau, Vanghelie a afirmat ca acest proiect poate aduce chiar reabilitarea zonei si tinerea in frau a preturilor. Si Nastase a fost de acord ca se pot aplica, si trebuie, -spiritul si formele (!)-. Iar pentru a-l imbarbata pe Vanghelie, primul-ministru a spus ca -este important sa actionam. Actiunea este mai importanta decat vorbele-. Vadit multumit de laudele premierului, Vanghelie si-a prezentat si urmatoarele actiuni de deschidere a doua noi economate. Cat de curand, cel din Piata Cotroceni, pentru ca peste cateva luni si cel din Piata Rahova. Potrivit lui Vanghelie, numai economatul deschis ieri a costat primaria 50 miliarde de lei.

Adaosul comercial variaza intre 0 si 10%

Din cele peste 10.000 de produse, uleiul, faina, zaharul, malaiul, orezul, zaharul, painea, ouale, otetul, grisul, pesmetul, mierea, margarina vegetala si fasolea vor avea adaos zero, adica la pret de producator. Celelalte produse aflate in supermarketuri si alte opt magazine cu specific diferit vor avea adaosuri cuprinse intre 0 si 10%. Apropierea Sarbatorilor de Paste, precum si promisiunea unor preturi mici i-au facut pe oameni sa ia cu asalt, din prima zi, magazinul. Pana si vestitele florarese din zona pietei agroalimentare se bucurau ca deverul din zona le va aduce noi si noi clienti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.