Acasă Social Epidemia de meningo-encefalita poate fi evitata

Epidemia de meningo-encefalita poate fi evitata

DISTRIBUIȚI

-Avem doua cazuri confirmate in Capitala de meningo-encefalita de tip West Nile, care se transmite prin intepatura tantarilor. Am luat toate masurile ce se impun pe linie sanitara pentru a evita transmiterea bolii. In plus, am instiintat Primaria pentru a interveni in vederea combaterii insectelor-, ne-a declarat doctor Verginia Semen, seful Directiei de Sanatate Publica a Capitalei.

Medicii sfatuiesc populatia sa evite intepaturile de tantari, prin montarea de plase la ferestrele locuintelor si omorarea insectelor care au intrat in casa. De asemenea, specialistii recomanda ca seara, la iesirea din casa, cetatenii sa poarte haine tip jacheta cu maneca lunga si pantaloni lungi. Este deosebit de util ca pe partile descoperite ale corpului (fata si maini) sa fie aplicate produse repelente, care protejeaza de intepaturile tantarilor timp de cateva ore.

Printre masurile care trebuie luate de Primarie se numara si cele de evacuare a apei din subsoluri, repararea instalatiilor de apa si canalizare si ridicarea recipientelor vechi care au fost aruncate in preajma locuintelor.

Nici americanii nu sunt scutiti de neplacerile provocate de intepaturile tantarilor. Virusul West-Nile, care a aparut pentru prima oara pe continentul american in 1999, la New York, a infectat pana la 13.000 de persoane, potrivit unui studiu american publicat de revista medicala britanica -The Lancet-.

Virusul, transmis prin intepatura tantarilor, care in prealabil au luat contact cu pasari contaminate, poate provoca encefalite insotite de meningita si poate cauza decesul persoanelor infectate, mai ales daca este vorba despre persoane in varsta.

Potrivit echipei conduse de dr. Farzad Mostashari din New York, virusul ar fi infectat, de fapt, intre -3.500 si 13.000 de persoane-. Estimarea medie ar fi de 8.200 de persoane, cu febra in 1.700 de cazuri si meningo-encefalita in 59 de cazuri, potrivit analizei facute de cercetatori, care sugereaza ca un numar substantial de cazuri nu a fost diagnosticat.

Pentru intocmirea studiului au fost folositi, in octombrie 1999, la aproape sase saptamani dupa aparitia epidemiei, 677 de newyorkezi, carora li s-a luat sange pentru detectarea eventualilor anticorpi formati in urma unui contact cu virusul. Dintre acestia, 19 au fost depistati pozitivi.

Cercetatorii apreciaza ca fiecare caz de afectiune cerebrala corespunde, dupa toate probabilitatile, altor 140 de infectii, dintre care 30 au luat forma unei gripe. -Vestea buna, comenteaza dr. Zdenek Hubalek de la Institutul de Biologie a Vertebratelor din Valtice, Republica Ceha, este ca mai putin de 1% dintre cazurile de febra a Nilului dau o meningo-encefalita (forma grava, la originea deceselor). Vestea proasta este ca 90% dintre cazurile mai putin grave nu sunt diagnosticate corect, iar severitatea simptomelor si rata de mortalitate ar putea varia de la o epidemie la alta-, adauga cercetatorul, amintind de alte epidemii asemanatoare ce s-au produs in Republica Ceha, in 1997, Romania, in 1996, Congo, in 1998, si Israel, in 1953.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.