Acasă Social Familii de romani, in Evul Mediu contemporan

Familii de romani, in Evul Mediu contemporan

DISTRIBUIȚI

In anul 2001, in mileniul trei, la o aruncatura de bat de municipiul Bacau, 14 familii din comuna Nicolae Balcescu traiesc in bezna totala. Nu pentru ca oamenii ar fi fost debransati de la reteaua electrica pentru niscai datorii, ci pentru ca nu au avut niciodata curent in case. Parinti si copii mananca in fata lumanarii sau a unei lampi chioare cu gaz si asteapta cu disperare ceasul in care primul bec electric sa le lumineze si lor sufletul. Nici gaz nu se mai gaseste, decat -la gros-, motiv pentru care trebuie sa puna mana de la mana sa cumpere cu canistra. Si tot in grup merg si pe la cunostintele din comuna, sa mai vada stirile la televizor. Sau, poate, vreo -novela- sau vreun meci de fotbal.

Constructia caselor a inceput prin anii 1996, cand comuna s-a extins si in zona au aparut fostii oraseni, disponibilizati de la locurile lor de munca. Ba chiar si unii mineri din Valea Jiului, care aveau radacini aici. Cu banii obtinuti de la stat sau din micile ajutoare de la rude si imprumuturi, oamenii s-au pus pe treaba si si-au ridicat locuinte trainice, fiecare dupa posibilitati. Incet-incet, casele s-au incropit si nimeni nu s-a gandit atunci ce greutati aveau sa vina. Ion Lotcu este un fost miner. El ne spune ca, impreuna cu vecinii sai, a apelat de nenumarate ori la fostul primar, care ii intreba ce vor, ii poftea respectuos sa ia loc, dupa care ii trimitea acasa, indemnandu-i sa aiba rabdare. -Am avut patru ani rabdare si nu s-a facut nimic, spune Lotcu. De anul trecut, avem un alt primar, pe care numai ca nu l-am rugat in genunchi sa ne ajute, insa rezultatul a fost acelasi: aveti rabdare-. Intre timp, copiii au crescut mari, merg la discoteca si sunt asteptati noaptea la drumul national de parinti, de teama ca vreun raufacator sa nu le faca felul.

Primarul Maricel Antal, om muncitor, sustin localnicii, spune ca sta cu mainile in san, pentru ca nu are nici un ban. La sfarsitul lunii, asteapta circa sase miliarde, tot atat cat a avut comuna si anul trecut. -Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca sunt necesari cinci-sase stalpi care, cu tot cu cabluri, ar ajunge la 150 milioane de lei-, ne-a declarat primarul Anton. De la Primarie, am mai aflat ca anul trecut au ramas necheltuiti de la buget un miliard de lei, cam de sase ori costul celor cativa stalpi si ca, ulterior, banii au fost redistribuiti pentru… lemne de foc si salarii.

In timp ce primarul asteapta cu sufletul la gura banii de la buget, in familia Merlan s-a mai nascut un copil. Al treilea. Si nici unul nu are mai mult de patru ani si nici nu a vazut vreodata cum arata un bec sau un televizor. Pentru ca sunt necajiti. La fel ca si celelalte suflete care au avut proasta inspiratie sa-si ridice case la marginea orasului, pe care-l zaresc noaptea inundat in lumina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.