Acasă Social Femeile infertile ar putea apela la mame surogat, de maximum 35 de...

Femeile infertile ar putea apela la mame surogat, de maximum 35 de ani

DISTRIBUIȚI

Deputatul PDL Mihaela Șandru a inițiat o propunere legislativă potrivit căreia o femeie infertilă medical va putea apela la o mamă surogat cu vårsta de maxim 35 de ani, încheiind cu aceasta un contract fără renumerație. Inițiativa reglementează situația mamelor surogat.
Șandru a declarat, ieri, că proiectul depus la Senat se referă la reproducerea umană asistată medical (RUAM), iar, dacă va fi adoptat, Romånia ar deveni una dintre țările cele mai liberale din UE în cazul surogatului.
Potrivit lui Șandru, surogatul se practică, în prezent, în țara noastră, ilegal și este bine să fie reglementat. Proiectul stabilește că mamele surogat trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi să aibă cel puțin un copil propriu. De asemenea, nici mamele surogat și nici partenerii lor nu pot să fie donatori de celule pentru copilul rezultat, a precizat deputatul PDL.
Femeile care doresc un copil pot să apeleze la o mamă surogat numai dacă au probleme medicale care le împiedică să nască. „Am restricționat surogatul doar la probleme strict medicale, anomalii biologice ale mamei, care nu poate să poarte sarcina. Infertilitatea va fi declarată după 12 luni de încercări pe cale naturală“, a arătat Șandru, adăugånd că mamele surogat pot interveni, spre exemplu, în cazul femeilor care nu au uter, au probleme cardiace sau diabet.
Ea a mai spus, însă, că mama surogat se poate răzgåndi în timpul sarcinii, chiar dacă a încheiat un contract cu o familie, arătånd că acest risc este asumat de familia respectivă. „Nu avem ce face, legea sångelui predomină în Romånia“, a adăugat Șandru.
Proiectul reglementează și situațiile precum cea a mamei de 66 de ani, Adriana Iliescu, care a apelat la fertilizare, pentru a naște la această vårstă.
Astfel, Mihaela Șandru a spus că proiectul stabilește că o femeie poate apela la tehnicile de reproducere umană asistată medical doar pånă la vårsta maximă de 45 de ani.
„Chiar dacă ești sănătoasă fizic, nu poți apela la tehnicile RUAM după vårsta de 45 de ani. Am stabilit această vårstă de 45 de ani care s-a dovedit că este o vårstă maximă bună pentru a face ultima încercare“, a precizat deputatul PDL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.