Home Social Guvernul Ponta pare să strige „Poftiți de luați diplome universitare!”

Guvernul Ponta pare să strige „Poftiți de luați diplome universitare!”

DISTRIBUIŢI

Ultima „găselniță“ a guvernului Ponta este mărirea cifrelor de școlarizare pentru locurile  plătite de la bugetul de stat , în special în învățământul universitar. Cifrele de școlarizare 2012-2013, aprobate miercuri de Guvern și făcute publice de Ministerul Educației, sunt cu până la 28.000 mai mari decât prevedea proiectul anterior elaborat în mandatul ministrului Cătălin Baba.
Astfel, pentru anul 2012-2012 vor fi alocate granturi pentru ciclul de studii universitare de licență de la 45.887 la 62.400, granturi pentru ciclul de studii universitare de master de la 25.426 la  35.600, granturi pentru studiile de doctorat: de la 1504 la 3.000.           
Problema pe care Victor Ponta o scapă din vedere este administrarea financiară necesară aplicării programului de mărire a cifrelor de școlarizare, „bani care vor fi luați printr-o rectificare de la investiții, spre fericirea și îndestularea universităților“ consideră ?ê?£tefan Vlaston, președintele EDU-CER Că proiectele de infrastructură lasă de dorit nu pare a fi o preocupare a Executivului, însă satisfacerea „foamei“ de bani bugetari este de ordin zero, așa cum a demonstrat și la operațiunea distribuirii banilor pentru licitații directorilor de școli pentru ca aceștia să îi administreze după bunul lor plac.
 Nu ar fi nimic dacă repartizarea cifrei de școlarizare pe universități s-ar face ca la carte, dar în mod sigur ne putem aștepta ca instituțiile de învățământ ai căror rectori sunt în relații mai bune cu partidele politice să aibă prioritate atunci când se vor împărți granturile.
?ê?£tefan Vlaston, profesor de matematică, anulează întrun articol postat pe contributors.ro argumentele Ministerului Educației cu privire la mărirea cifrei de școlarizare. Așadar, conform lui Vlaston, invocarea numărului ridicat al candidaților la examenul de bacalaureat este neverosimilă dat fiind faptul că locurile limitate în universități erau destinate celor cu aptitudini intelectuale și îndeosebi celor care au studiat temeinic în liceu și nu maselor de candidați care dau bacalaureatul în reluare. Pe piața muncii din România doar 1/15 din sectoarele de activitate necesită studii superioare dar în termenii noii cifre de școlarizare acest raport se schimbă la 1/5, considerând cei aproximativ 300.000 de candidați.
 Al doilea argument adus în sprijinirea măririi cifrelor de școlarizare este comparația cu alte țări unde, se pare că numărul licențiaților este mai mare dar suntem de acord cu Vlaston care spune că pe alte meleaguri „se mai și învață câte ceva, nu doar se cumpără sau vânează diplome“. În opinia sa, fraparea vine în ceea ce privește cifra de școlarizare pentru doctorate, asta mai ales după scandalul de plagiat al domnului Mang și după ce țara noastră nu are tocmai o demnă reprezentare internațională în domeniul cercetării. În ciuda exemplelor negative de doctori care sunt în România, Guvernul propune „fabricarea“ a încă 3000 pe an, plătiți din bani bugetari. ?ê?£i nu am putea să spunem că nu există doctori și cercetători serioși în România, dar aceștia se pierd în mulțimea de impostori.
Domnul Ponta nu pare să dorească să „multiplice“ și meseriași, prin noua cifră de școlarizare care, în cazul școlilor profesionale este aceeași cu cea de anul trecut. „Vom vedea după repartiția pe școli și județe, cât de mare rămâne prăpastia dintre structura de joburi din piața muncii și structura pe filiere și forme de învățământ a cifrelor de școlarizare. În anul trecut, 55-60% din locuri erau alocate filierei liceale teoretice și vocationale, pentru un segment de joburi în piața muncii  de 20%. Iar filierei tehnologice doar 40%, din care se realizau 30-35%, pentru un segment de joburi de 80%.“ spune domnul Stefan Vlaston pe site-ul Contributors.ro.

Irina Popescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.