Incepand cu data de 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare OUG nr. 144/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cea mai importanta modificare adusa Legii nr. 76/2002 se refera la cuantumul indemnizatiei de somaj. -Prin OUG nr. 144/2005 s-a urmarit intarirea cadrului legal in domeniul ocuparii fortei de munca, in sensul adoptarii unor noi masuri, precum si al adaptarii celor existente la realitatile societatii romanesti. Astfel, pentru a elimina inechitatile, se restabileste principiul asigurarii, in sensul ca indemnizatia de somaj este stabilita in functie de marimea stagiului de cotizare si a contributiei platite de beneficiar la bugetul asigurarilor pentru somaj-, a declarat Silviu Bian (foto), presedintele ANOFM si secretar de stat in cadrul MMSSF.
Concret, indemnizatia de somaj este acum o suma neimpozabila lunara reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia. La suma respectiva se adauga o cota procentuala diferita, respectiv 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite in functie de stagiul de cotizare, respectiv 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, 9 luni – pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni – pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.