Home Social Indemnizatia de somaj, conditionata de vechime

Indemnizatia de somaj, conditionata de vechime

DISTRIBUIŢI

Incepand cu data de 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare OUG nr. 144/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cea mai importanta modificare adusa Legii nr. 76/2002 se refera la cuantumul indemnizatiei de somaj. -Prin OUG nr. 144/2005 s-a urmarit intarirea cadrului legal in domeniul ocuparii fortei de munca, in sensul adoptarii unor noi masuri, precum si al adaptarii celor existente la realitatile societatii romanesti. Astfel, pentru a elimina inechitatile, se restabileste principiul asigurarii, in sensul ca indemnizatia de somaj este stabilita in functie de marimea stagiului de cotizare si a contributiei platite de beneficiar la bugetul asigurarilor pentru somaj-, a declarat Silviu Bian (foto), presedintele ANOFM si secretar de stat in cadrul MMSSF.

Concret, indemnizatia de somaj este acum o suma neimpozabila lunara reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia. La suma respectiva se adauga o cota procentuala diferita, respectiv 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite in functie de stagiul de cotizare, respectiv 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, 9 luni – pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni – pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.