Din anul scolar 2006-2007, specializarile de educator si invatator nu vor mai exista la liceele pedagogice, potrivit ministrului educatiei si cercetarii, Mihail Hardau (foto).
In ce priveste soarta acestor unitati de invatamant, MEdC a lansat o dezbatere, oferind ca posibile orientari mentinerea in oferta educationala a liceelor pedagogice, in cadrul curriculumului la decizia scolii, a unui ansamblu de discipline psihopedagogice cu rolul de a orienta absolventii liceului catre pregatirea ulterioara pentru cariera didactica sau transformarea acestor licee in scoli de aplicatie pentru practica pedagogica a studentilor, in special pentru cei de la facultatile de psihologie si stiintele educatiei si activarea/certificarea mentorilor pentru instruirea practica de tip psihopedagogic si metodic.
In plus, necesitatea ca educatorii si invatatorii sa aiba studii superioare este data de mai multi factori, potrivit ministrului Hardau. Unul ar fi inegalitatea de statut si salariala, care apare pe piata muncii intre profesorii care predau in invatamantul secundar (gimnaziu si liceu) si cadrele didactice care predau in invatamantul prescolar si primar.
Totodata, se pune si problema oportunitatii, din punct de vedere al gradului de pregatire, de a incadra cadre didactice la varsta de 18-19 ani (varsta absolventilor de liceu pedagogic) pentru a lucra cu copii aflati la nivelul cel mai dificil de varsta si, totodata, decisiv pentru evolutia lor ulterioara.
In contextul alinierii invatamantului romanesc la cel european, trebuie avute in vedere si tendintele explicite ale politicilor educationale pe plan european si international, care conditioneaza accesul la cariera didactica de absolvire a unei forme de invatamant superior.
Nu in ultimul rand, ministrul educatiei mentioneaza si existenta, in paralel, a doua trasee inegale de formare a cadrelor didactice pentru invatamantul prescolar si primar: liceele pedagogice si colegiile universitare de institutori, absolventii celor doua forme de pregatire avand acelasi statut de cadre didactice calificate, desi unii au studii superioare, iar ceilalti sunt absolventi de liceu.