Acasă Social Medic: Celulele stem pot încetini evoluția bolilor Alzheimer și Parkinson

Medic: Celulele stem pot încetini evoluția bolilor Alzheimer și Parkinson

DISTRIBUIȚI

Terapia cu celule stem poate aduce beneficii în neurologie, prin încetinirea evoluției bolilor degenerative Alzheimer și Parkinson, cercetările americane în domeniu fiind destul de avansate și promițătoare, a declarat președintele Societății Române de Neurologie, prof. dr. Dafin Mureșanu.
"Cercetătorii americani au un studiu avansat în privința utilizării celulelor stem, care a fost prezentat la Congresul Societății pentru Studiul Neuroprotecției, desfășurat la Praga. Terapia cu celule stem poate aduce beneficii, dar nu prin înlocuirea completă a unor neuroni. Ceea ce ar putea să facă este ca degenerarea să fie mai lentă, adică rolul lor să fie acela de a întârzia o boală degenerativă progresivă. Bolile degenerative omoară, zi de zi, zeci, sute de neuroni", a explicat profesorul Mureșanu.
Potrivit medicului Bogdan Popescu, șef al clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina din București, până acum nu a existat o metodă de a întârzia evoluția unei boli degenerative de tipul Alzheimer sau Parkinson.
"Acum, cu ajutorul celulelor stem injectate în măduva spinării, s-ar putea încetinii evoluția bolilor, dar mai este mult de făcut până să putem vorbi despre vindecarea bolilor degenerative", spune dr. Bogdan Popescu.
Bolile degenerative sunt cauzate de un cumul de factori, cercetătorii fiind interesați să continue cercetarea creierului.
"?ê?£tim că dacă o leziune apare la nivelul creierului, acesta reacționează în mod predicitibil și constant. Mai întâi, încearcă să reducă leziunea, iar asta înseamnă neuroprotecție, în primele 24 de ore. Apoi, uzând aceleași resurse, trece la regenerare. Aceste reacții ale creierului, bine înțelese, ne fac să intervenim mai bine în suferințele neurologice", a mai spus prof. dr. Dafin Mureșanu.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.