Acasă Social Medicii solicită actualizarea ghidurilor și protocoalelor odată cu noile informații internaționale privind...

Medicii solicită actualizarea ghidurilor și protocoalelor odată cu noile informații internaționale privind SARS-COV 2

DISTRIBUIȚI

Laura Zarafin, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă la Colentina, spital COVID, trage al nenumăratulea semnal de alarmă pentru autoritățile depășite de pandemie și de indiferența românilor care în proporție de 45% sunt convinși (12%) sau nu cred (33%) că există acest nou virus. Pălăria pe care o duce ministrul Sănătății este evident prea mare pentru el, personalul din DSP-uri e depășit, medicii din linia întâi sunt epuizați și nici măcar sporul promis de 500 de EURO nu l-au primit integral. Peste toate acestea se prefigurează plângeri penale pe numele medicilor din partea pacienților veșnic nemulțumiți de condițiile din spitale și de faptul că medicii nu fac minuni. A venit momentul ca în România, ca și în SUA, medicii să nu mai răspundă penal, după modelul rusesc, pentru malpraxis.

Iată ce propune dr. Laura Zarafin aflată în luptă directă cu COVID-19 în Secția ATI de la Spitalul Colentina:

„La ce mă gândesc ?
1) poate ( spun doar „” poate „” , pt că firea umană este o mare necunoscută ) , dacă s-ar fi comunicat onest , deschis , sistematic toate informatiile despre Sars Cov 2 , nu am fi avut neplacuta surpriză să avem atât de multi concetateni care să spună „” virusul nu există „” si implicit să nu se testeze .

*** TESTAREA MASIVĂ SISTEMATICĂ PARE CHEIA SI APOI IZOLAREA

2) In toate țările in care evoluția pandemiei nu a fost atât de dramatică a existat INCREDERE in autorități si in medici ,; e vorba si de implicarea masivă a medicilor de familie pentru toti pacientii cu forme ușoare si / sau medii de boală COVID 19

3) Comisiile de experti din specialitățile implicate in controlul raspândirii virusului Sars Cov2 ,( boli infectioase , epidemiologie , ATI etc ) ar fi fost bine să fie consultate , să strângă toate informatiile de la medicii curanți ai tuturor celor infectați . Aceste comisii cred că ar fi necesar să updateze ghiduri si protocoale extrem de clare , in lumina noilor informații de pe glob , dar si in funcție de observațiile proprii . Totusi …au trecut aproape 5 luni de la primul caz de infectie si s-au inregistrat peste 50.000 de infectări . (n.r. se subînțelege că în România se tratează după protocoalele scrise înainte de apariția noului coronavirus.)
Protocoalele elaborate de cei din aceste specialități sunt indispensabile , pentru a nu risca procese cu miile contra unor medici care au fost implicati direct in îngrijirea pacientilor Covid 19 .
Ce face CMR in acest sens si comisiile de specialitate ?

4) Comunicarea intre medici de diverse specialități mi se pare crucială , pt că avem o boală despre care învățăm din mers ,; citim foarte mult , deseori studii contradictorii si ar fi utilă , după umila mea părere , să ascultăm schimb de informatii si de date din experiența practică a medicilor curanti din specialitățile implicate . Numai prin comunicare deschisă cred că se poate ajunge la o abordare unitară a bolii și atitudinii terapeutice .

5 ) prevenția ramâne sfântă , ca peste tot in medicină , deci nu este rușinos să porți mască , să păstrezi o distanță rezonabilă si să păstrezi igiena corectă a mâinilor .

6) Pentru cei cu forme medii / severe externați din spital , avem vreo idee despre o recuperare sistematică si eficientă a capacității respiratorii ? Citeam despre terapia hiperbară ! Există centre ? Unde ? Care este eficiența terapiei ?
Există ratiune pt administrarea de anticoagulante la externare ; dacă DA , cât timp si ce anticoagulant ar fi de preferat ( nu vorbim de cei ce erau oricum anticoagulati pt alte patologii ) ?

Aș mai avea foarte multe de intrebat , dar mă opresc aici ..
Nu uitați însă că , in condițiile lipsei unei legi a malpraxisului in tara noastră si a curentului tot mai de amploare potrivit caruia „” Sars Cov 2 nu există ) , vor exista probabil mii si mii de plângeri penale exact pt cei ce acum iși sacrifică nu numai timpul , ci si energia si isi pun la grea incercare rezistenta psihică si fizică …ei sunt mereu aceiași …o mână de oameni , medici , asistente ,infirmiere , brancardieri , care deja sunt surmenati , obosiți , de care se trage in toate directiile și spre care se îndreaptă toate frustrările si nemultumirile pentru toate cele ce nu merg bine sau cât de bine ne-am dori !!

FACEȚI PROTOCOALE CLARE ȘI HAI SĂ FIE ACELEAȘI …DE LA PRIMUL MEDIC CARE VEDE UN PACIENT INFECTAT SI PÂNĂ LA ATI-istul DIN „”ULTIMA „”” LINIE
Lipsa acestora derutează si va naște speculații, ceea ce ar fi ultimul lucru pe care să il mai suporte medicii români.”, scrie Laura Zarafin.

Acum mai rămâne ca cei îndrituiți să schimbe situația să iasă din văgăuni sau să demisioneze și să lase locurile altora mai tineri, mai inteligenți și mai patrioți decât ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.