Acasă Social O drama la -Gulliver-

O drama la -Gulliver-

DISTRIBUIȚI

Activitatea Directiei pentru Protectia Copilului si a Centrului de plasament -Gulliver- va fi anchetata de Consiliul Judetean Iasi. Ancheta a fost dispusa de presedintele CJ, Lucian Flaiser, nemultumit de lipsa de cooperare a reprezentantilor DPC. -Nimeni din CJ nu a stiut ca, de luni de zile, nu mai sunt bani pentru tratamentul copiilor infectati cu HIV. Cei de la DPC si de la <Gulliver> nu m-au informat in nici un fel, desi era de datoria lor. Am dispus efectuarea unei anchete administrative si sanctionarea drastica a celor vinovati de acest fapt-, a declarat Flaiser.

Ancheta declansata de presedintele CJ vizeaza activitatea DPC si a Centrului -Gulliver- si va fi condusa de secretarul CJ, Ioan Serbina. -Am fost informati de datoriile centrului pentru alimente, pentru apa si alti furnizori, dar nu ni s-a spus nimic despre lipsa medicamentelor, desi problema dateaza inca de la 1 ianuarie. Noi am aflat despre aceasta problema abia in cursul discutiilor cu ministrul Brandusa Predescu, ceea ce este intolerabil-, a precizat Serbina. Pana la dispunerea primelor masuri impotriva conducerii centrului -Gulliver-, CJ a alocat 50 de milioane pentru achizitionarea de medicamente.

Doctor Dana Scumpu, medic-sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Iasi, ne-a precizat ca -fondul de redistribuire al CNAS Iasi pentru infectatii cu HIV din judet, pe trimestrul I, a fost de doar 1,38 miliarde de lei, din care 80% (1,1 miliarde) – numai pentru copiii infectati cu HIV de la <Gulliver>. Or, suma alocata reprezinta doar 1/3 din necesar; copiii de la <Gulliver> ar avea nevoie de cel putin 700 milioane de lei lunar, pentru tratamentul de mentinere… Oricum, pe intreg judetul, ar fi necesare cel putin 2,5 miliarde, dar judetul nostru este sarac. CNAS Iasi a ramas datoare la distribuitorii de medicamente. In ultima saptamana am reusit sa alocam suplimentar 125 de milioane pentru tratamentul de mentinere al celor infectati cu HIV, in asteptarea noului buget-.

Finantare de la Comisia Europeana pentru copiii romani

Primele doua contracte de finantare prin programul PHARE 1999 a unor proiecte privind protectia copilului au fost semnate ieri, la Bucuresti, a declarat Fokion Fotiadis, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Primul contract, de 1,8 milioane de euro, a fost semnat cu firma PSL Humboldt. Aceasta va asigura o echipa de specialisti care vor evalua cele 243 de oferte primite de la primarii privind servicii locale de protectie a copilului. Partenerii selectati vor beneficia de finantare incepand cu luna iunie.

Al doilea contract presupune declansarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la efectele abandonului si la alternativele pe care le au familiile cu dificultati in cresterea copiilor. Contractul, de 2,6 milioane de euro, a fost incheiat cu firma Saatchi & Saatchi, care va pregati spoturi publicitare si materiale educative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.