Acasă Social Pacienții cronici sunt disperați după noile aberații debitate de ministrul Tătaru

Pacienții cronici sunt disperați după noile aberații debitate de ministrul Tătaru

DISTRIBUIȚI

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declaraţiile Domnului Ministru al sănătăţii Nelu Tătaru, potrivit cărora, pacienţii cu boli cronice nu şi-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie şi astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în faţa infecţiei cu coronavirus.

În acest context, ne întrebăm dacă dl. Ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienţii cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale şi ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie şi până acum.

Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienţii dacă ulterior aceştia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operaţi şi puşi să aştepte pe o perioadă nedefinită?

Ce se întâmplă cu pacienţii cu HIV, tuberculoză şi alte boli infecţioase având în vedere că spitalele de boli infecţioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?

Credem că pacienţii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îşi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienţi.

Considerăm că dacă pacienţii evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură şi panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei.

Ca reprezentanţi ai pacienţilor, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienţilor cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici dl. Ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienţii cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament şi să nu mai facă cozi interminabile în curţile spitalelor. Ne dorim ca pacienţii cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni şi mai vulnerabili.

Pentru toate aceste motive, îi adresăm public Domnului Ministru al sănătăţii Nelu Tătaru propunerea şi provocarea de a veni alături de noi, reprezentanţi ai pacienţilor şi de specialişti şi a găsi soluţii pentru toţi pacienţii din România prin reformarea sistemului de sănătate, care şi-a dovedit încă odată limitele.

2 COMENTARII

  1. Lasati „propunerile” şi „”provocarile” pentru Nielu! Inaintati o actiune in instanta pentru bolnavii morti in ministeriatul lui, actiune la care sa se ralieze apartinatorii lor! Mincinosul asta trebuie judecat si trimis in inchisoare. Cine poate crede ca face asta 24000 de teste de CoVid pe zi? Minciuni gogonate, aranjate din pix in biroul lui, pentru scopuri electorale, in timp ce oamenii mor sau li se agraveaza problemele! Vinzarea fara chitanta de masti in farmacia lui din Husi sa fie doar circumstanta agravanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.