Fondul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) a avertizat, ieri, in cadrul unei actiuni organizate in Parcul Carol din Bucuresti, ca peste 50 de ani, populatia Romaniei va fi -mai redusa si mai batrana-.
La actiune au participat peste 100 de persoane, imbracate cu tricouri albastre si portocalii, fiind astfel sugerata scaderea numarului persoanelor adulte si a extremelor: varstnicii, respectiv copiii si tinerii. Potrivit reprezentantilor UNFPA, structura populatiei tarii se schimba neincetat, influentata fiind de cresterea sperantei de viata si a migratiei externe, dar si de natalitatea scazuta. Daca acum populatia este alcatuita din sase milioane de pensionari, cinci milioane de copii si tineri si 10,5 milioane de adulti, tabloul va fi complet diferit peste 50 de ani. In conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul actual, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge, in 2050, la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani si vor fi mai putini adulti in plina activitate si mult mai putini copii. Populatia activa va fi atat de redusa incat raportul de dependenta va fi de unu la noua, ceea ce inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si educatie pentru noua persoane.
Ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti, dr. Peer Sieben, prezent la actiune, a apreciat ca Romania este nevoita sa restructureze sistemele medical, educatie si de asigurari sociale, pentru a putea face fata acestor schimbari. -Este necesar ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si sa tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa-, a precizat Sieben. Organizatorii actiunii au apreciat ca sistemul de sanatate trebuie reformat astfel incat sa raspunda problemelor complexe pe care le implica fenomenul de imbatranire a populatiei si sa previna imbolnavirile populatiei generale.