Acasă Social Peste un sfert dintre copiii nascuti inainte de termen supravietuiesc

Peste un sfert dintre copiii nascuti inainte de termen supravietuiesc

DISTRIBUIȚI

Medicii romani reusesc sa salveze, anual, peste un sfert dintre copiii nascuti inainte de termen, micutii avand de cele mai multe ori sub un kilogram, a declarat Gabriel Banceanu, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie -Gheorghe Polizu- din Bucuresti.

Numai in Maternitatea Polizu, anual, se inregistreaza aproximativ 600 de copii nascuti prematur, cu 5% mai mult decat media pe tara. Cei mai mici copii salvati au avut in jur de 700 de grame, exceptie facand o fetita din Ploiesti, nascuta, la inceputul anului, in Spitalul Universitar Bucuresti si care a avut la nastere 580 de grame, a declarat Ana Culcer, sefa Sectiei de Neonatologie a SUB. Fiind atat de mica, medicii si familia nu au stiut daca sa inregistreze copilul ca un avort sau sa o considere nastere prematura. Pana la urma au optat pentru a doua varianta, mizand pe faptul ca, la aceasta varsta de gestatie, fetele sunt mai mature si au sanse mai mari de supravietuire.

Salvarea vietii unui astfel de copil presupune costuri foarte mari si echipamente de ultima ora. Dar si cu aceste echipamente, rata de supravietuire a unui copil care are sub un kilogram si aproximativ 26 de saptamani este extrem de scazuta chiar si in Occident, a mai spus doctorita Culcer. Plamanul copilului nu este dezvoltat suficient, de aceea nu poate retine aerul, el turtindu-se dupa fiecare respiratie. De aceea, plamanul trebuie ventilat artificial. Copilul atat de mic are o fragilitate vasculara deosebita.

Fetita din Ploiesti a stat in incubator pana cand a implinit 32 de saptamani, dupa care i-a fost data mamei in grija si mai ales pentru a fi alaptata natural. La sfarsitul lunii aprilie, micuta a parasit spitalul avand la externare aproape doua kilograme. -Sigur, astfel de minuni nu se intampla in fiecare zi, nici macar in clinicile cu zeci de ventilatoare, nu unul sau doua ca la noi-, a adaugat Culcer.

La randul ei, sefa Sectiei de Neonatologie din Maternitatea Polizu, Silvia Stoicescu, a precizat ca -pentru copiii care se nasc prematur este vital sa se acorde de urgenta asistenta de specialitate, care consta in refacerea artificiala a mediului de viata intrauterin. Dar, din pacate, aceasta asistenta nu este disponibila in toate clinicile din Romania, a mai spus Stoicescu. De aceea, medicii Maternitatii Polizu vor incerca, in limita posibilitatilor, sa-si ofere serviciile celorlaltor clinici care au nevoie de ajutor pentru salvarea copiilor prematuri, punand la dispozitie, incepand din iulie, o unitate mobila de mentinere in viata a celor nascuti inainte de termen, singura de acest fel din Romania.

Echipamentul cuprinde un ventilator mecanic, un incubator, un monitor, butelii de oxigen si baterii care asigura independenta de functionare in timpul transportului. Banii pentru achizitionarea acestui echipament, 30.000 de dolari, au fost donati Maternitatii Polizu pentru Ziua Internationala a Copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.