Acasă Social Piața de celule stem însumează 15 milioane de euro. 6% dintre...

Piața de celule stem însumează 15 milioane de euro. 6% dintre familii apelează la acest serviciu

DISTRIBUIȚI

Ponderea familiilor din România care apelează la recoltarea de celule stem la naștere a urcat anul trecut la 6%, de la 5% în 2012, valoarea acestei piețe fiind estimată la 15 milioane euro, potrivit Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), care estimează creștere în acest an.
„Deși rata natalității în România se află pe o pantă descendentă, în 2013 înregistrându-se mai puține nașteri decât în 2012, numărul familiilor care au decis să apeleze la serviciile băncilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% în 2012 la 6% în 2013. Numeroasele campanii de informare desfășurate de membrii ARBACS, care au avut ca scop creșterea informării și accesibilității familiilor din România la acest serviciu medical, au făcut ca recoltarea de celule stem la naștere să devină un procedeu cunoscut și corect evaluat de către părinți“, a declarat președintele asociației, Bogdan Ivănescu.
Anul trecut, numărul de nașteri la nivel național a înregistrat o ușoară scădere. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut în România s-au născut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului 2012.
Una dintre principalele dificultăți cu care s-au confruntat companiile care activează pe piața de celule stem din Romania a constituit-o, până acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilității celulelor stem.
„Unii părinți obișnuiau să își manifeste scepticismul față de acest serviciu medical. Cu toate acestea, transplanturile cu celule stem recoltate la naștere, realizate pe parcursul anului 2013, cu probe eliberate de către băncile membre ARBACS, au adus încredere și în rândul părinților români cu privire la importanța acestei proceduri medicale complexe și au stabilizat întreaga piață din România. O altă provocare cu care ne-am întâlnit în activitatea noastră a reprezentat-o concurența neloială din partea multor jucători, care tind să informeze eronat femeile însărcinate și/sau personalul medical“, a arătat președintele ARBACS.
ARBACS este o asociație înființată în anul 2012 de trei companii de profil care dețin cumulat circa 70% din piața de celule stem din România, această cotă fiind estimată să crească la 75% în acest an.
Sângele cordonului ombilical conține celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naștere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulților, cât și în cel al copiilor, potrivit ARBACS.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.