Acasă Social Pierderea locurilor de muncă, principala problemă a României după aderarea la UE

Pierderea locurilor de muncă, principala problemă a României după aderarea la UE

DISTRIBUIȚI

Aproape 60 la sută dintre români susțin că aderarea la Uniunea Europeană le-a adus o schimbare a vieții în rău, principala problemă fiind pierderea locurilor de muncă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) România.
Potrivit sondajului de opinie "Român în Europa", mai mult de jumătate dintre românii chestionați (53 la sută) au afirmat că nu știu care sunt instituțiile europene și care este rolul lor, însă acest procent este în scădere comparativ cu anii precedenți, după ce, în 2011, 70 la sută dintre cei chestionați au afirmat același lucru, iar anul trecut, 61 la sută.
De asemenea, 51 la sută dintre români au afirmat că nu cunosc obligațiile și drepturile ce revin cetățeanului european, răspunsurile negative fiind, și în acest caz, în scădere: 65 la sută în 2012 și 71 la sută în 2011.
La întrebarea "Aderarea la Uniunea Europeană v-a adus o schimbare a vieții în bine sau în rău?", 58 la sută dintre cei care au participat la sondaj au afirmat că "în rău", 31 la sută – "în bine", iar 11 la sută nu au răspuns.
Procentul celor care spun că aderarea a avut un impact negativ este în creștere, în 2011 acest răspuns fiind dat de 51 la sută dintre participanții la sondaj, iar anul trecut, de 53 la sută.
Pierderea locurilor de muncă continuă să rămână principala problemă cu care se confruntă România după aderarea la UE, numărul celor care consideră acest lucru fiind în creștere în fiecare an: 42 la sută în 2011, 45 la sută în 2012 și 51 la sută în acest an.
Pe locul al doilea în topul problemelor de după aderare este creșterea corupției, sesizată de 21 la sută dintre cetățenii care au completat chestionarul, în timp ce 19 la sută au menționat "creșterea prețurilor".
Românii mai cred că Guvernul este principalul vinovat pentru faptul că România înregistrează cea mai mică absorbție a fondurilor europene (42 la sută), iar 33 la sută cred că de vină este birocrația UE.
Corupția (40 la sută), traficul de persoane și de droguri (16 la sută) și opoziția unor țări membre (31 la sută) sunt principalele motive pentru care România este amânată în a intra în spațiul Schengen, identificate de românii chestionați prin același sondaj.

Cristian Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.