Acasă Social Poliția avertizează: atenție la măsurile pentru prevenirea furturilor de animale

Poliția avertizează: atenție la măsurile pentru prevenirea furturilor de animale

DISTRIBUIȚI

Din experiența anilor anteriori s-a constatat că odată cu venirea primăverii și începutul pășunatului, crește numărul furturilor de animale în special pentru a fi revândute și sacrificate ilegal.

În ultima perioadă polițiștii au dispus măsuri operative de intensificare a activităților specifice pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furturi de animale, fiind desfășurate totodată, activități de informare și instruire a proprietarilor de animale cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a nu cădea victime ale infracțiunilor de furt.

La data de 08.04.2018, ora 01.37, Secția 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a fost sesizată prin ‘S.N.U.A.U. 112’ de un bărbat de 40 de ani din comuna Bogdănești, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras un cal, un ham și căruța din interiorul curții sale.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de faptul că, victima și familia sa erau plecați la biserică, în noaptea de 07./08.04.2018, persoane necunoscute i-au sustras din grajd un cal cu ham și din curte atelajul hipo, prejudiciul fiind de circa 4.500 lei.

În urma măsurilor operative întreprinse, polițiștii au identificat pe raza comunei Boroaia un tânăr de 25 de ani și un minor de 16 ani, ambii din comuna Bogdănești, iar în preajma acestora cabalina sustrasă, hamul și căruța, cei doi recunoscând comiterea furtului.

Atât cabalina, cât și atelajul hipo au fost recuperate și restituite persoanei vătămate.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

Anterior, la data de 05.04.2018, orele 19:3, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 48 de ani, domiciliat în comuna Drăgoiești, jud. Suceava, despre faptul că fiul său i-a furat calul.

Persoana vătămată locuiește împreună cu fiul ei, de 22 de ani, localnic, în același imobil din satul Drăgoiești și deține un cal și un atelaj hipo.

Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că tânărul de 22 de ani, fiind sub influența băuturilor alcoolice a luat calul și căruța.

În urma activităților desfășurate, acesta a fost identificat, calul și căruța fiind restituite bărbatului de 48 de ani.

Multe din furturile de animale sunt facilitate și de neluarea unor măsuri minime de siguranță, fapt ce duce la creșterea riscului de victimizare privind astfel de furturi.

Cauzele și condițiile care favorizează și generează furturile de animale sunt:

— neglijenta în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele , în cadrul gospodăriilor particulare;

— lăsarea liberă a animalelor la pășunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora;

— neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localități, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum și lipsa sistemelor de pază și alarmare corespunzătoare;

— lipsa de vigilență a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creștere a animalelor și păsărilor.

Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeți următoarele măsuri pentru a zădărnici intențiile hoților:

— asigurarea corespunzătoare cu încuietori a ușilor, garajelor, grajdurilor sau cotețelor;

— asigurarea iluminatului curții pe timpul nopții;

— nu lăsați animalele nesupravegheate la pășunat pe islaz sau pe câmp;

— nu invitați în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curții și modul în care asigurați securitatea animalelor și păsărilor;

— când intrați în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercați să rețineți, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;

— dacă plecați de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugați un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea și locuința.

— animalele la pășunat împreună cu ceilalți săteni și asigurați prin rotație paza acestora, iar dacă aveți posibilitatea, angajați o persoana cunoscuta și serioasă pentru a face acest lucru;

— nu amplasați grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuințe sau in locuri izolate, fără să asigurați paza acestora;

— atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulația publica, dar și o tentație pentru hoți;

Respectarea acestor măsuri minime de prevenție vă poate ajuta să vă protejați bunurile proprii de acțiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceștia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoții chiar dacă sunt identificați nu au posibilități de a vă despăgubi.

Dacă sunteți victima unui furt, sunați de îndată la numărul unic de urgență 112 și, până la sosirea polițiștilor pentru efectuarea cercetării la fața locului, luați măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.