Home Social Prea putini asistenti pentru persoane cu handicap

Prea putini asistenti pentru persoane cu handicap

DISTRIBUIŢI

Legislatia romaneasca prevede ca persoanele cu handicap sever, de gradul I, beneficiaza de serviciile unui asistent personal. In evidentele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap exista, la ora actuala, 423.393 de astfel de persoane, dintre care 56.886 copii. Numarul asistentilor personali este insa de doar 84.976.

Angajat la primarie, cu carte de munca

Meseria de asistent personal poate fi o alternativa pentru actualii sau viitorii disponibilizati ori chiar pentru cei care doresc sa-si schimbe meseria. Pentru a pleca la drum cu un minimum de cunostinte despre aceasta meserie, va prezentam conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a deveni asistent personal, drepturile si obligatiile asistentului.

Asistentul personal al persoanei cu handicap grav este angajat cu carte de munca la primaria localitatii unde isi are domiciliul cel pe care-l ingrijeste. Contractul de munca se incheie in functie de gradul handicapului persoanei ingrijite, adica pe o durata nedeterminata in cazul celor al caror certificat de handicap are valabilitate permanenta sau pe durata determinata (un an) in situatia celorlalte persoane cu handicap grav.

Cateva conditii necesare

Angajarea se face in urma unei anchete sociale si la recomandarea Comisiei de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap. In cazul copilului sau adultului cu handicap, fara discernamant, asistentul personal nu poate fi angajat decat cu acordul familiei sau al sustinatorilor legali. Numarul asistentilor personali este decis anual de consiliile locale, in functie de sumele alocate de la buget pentru plata acestora.

Cel care doreste sa devina asistent personal trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani, sa nu fi suferit condamnari si sa aiba o capacitate deplina de exercitiu. O alta conditie ce trebuie indeplinita este legata de studii. Asistentul personal trebuie sa faca dovada ca a absolvit cel putin cursurile invatamantului obligatoriu. De la aceasta conditie sunt exceptate rudele si finii de pana la gradul IV ale persoanei cu handicap grav, precum si sotul sau sotia, dupa caz.

Cei care devin asistenti personali trebuie sa semneze un angajament prin care isi asuma responsabilitatea realizarii integrale a programului individual de recuperare si integrare sociala a persoanei cu handicap. Pentru a fi angajat, asistentul trebuie sa aiba o stare de sanatate corespunzatoare, atestata de medicul de familie sau de un examen medical de specialitate.

Drepturile asistentului personal

Asistentul personal are dreptul la un salariu lunar stabilit potrivit prevederilor legale. Acesta este la nivelul salariului minim pe economie, la care se adauga sporul de vechime si din care se scad contributiile pentru pensie, sanatate sau somaj. De asemenea, asistentul beneficiaza de dreptul la transport gratuit. Programul de lucru al asistentului nu trebuie sa depaseasca in medie opt ore pe zi si 40 de ore saptamanal. Anual, asistentul beneficiaza si de un concediu de odihna platit, de asigurari sociale de stat si de asigurari de sanatate.

-Regulamentul- asistentilor

Hotararea de Guvern 427/2001 prevede, pe langa conditiile de angajare si drepturile asistentilor personali, obligatiile pe care le au asistentii. Acestea sunt: sa participe la instructajul anual privind asistenta specifica, organizat de primarie; sa presteze pentru persoana cu handicap toate serviciile si activitatile prevazute in contractul individual de munca, in fisa postului si in programul individual de recuperare si de integrare a persoanei cu handicap grav; sa trateze cu respect, buna-credinta, intelegere persoana cu handicap grav si sa nu abuzeze fizic, moral sau psihic de starea de incapacitate in care se afla aceasta; sa sesizeze angajatorul si Inspectoratul Teritorial pentru Persoanele cu Handicap despre orice modificare survenita in starea fizica, psihica sau sociala a persoanei cu handicap; sa intocmeasca semestrial un raport de activitate avizat de asistentul social din cadrul aparatului propriu al Consiliului Local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul persoana cu handicap sau, dupa caz, de persoana desemnata de angajator. Raportul trebuie sa cuprinda date cu privire la evolutia persoanei cu handicap; sa ingrijeasca persoana cu handicap, sa-i asigure conditii de viata in siguranta, sa realizeze o buna comunicare cu aceasta persoana si sa usureze comunicarea dintre persoana cu handicap si ceilalti membri ai familiei ori cu restul societatii; sa puna in aplicare programul propriu de recuperare, de imbunatatire a starii de handicap ori de prevenire a inrautatirii acestei stari; sa asigure dezvoltarea capacitatilor de autoingrijire si autoservire ale persoanei cu handicap; sa sustina si sa incurajeze activitatea persoanei cu handicap, sa asigure participarea acesteia la viata propriei familii si a comunitatii in care persoana cu handicap traieste; in cazul in care este asistentul unui copil cu handicap, sa contribuie la educatia acestuia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.