Acasă Social Recomandările polițiștilor pentru circulația rutieră în sezonul rece

Recomandările polițiștilor pentru circulația rutieră în sezonul rece

DISTRIBUIȚI

Întrucât temperaturile încep să scadă și iarna începe, ușor, ușor, să-și intre-n drepturi, dorim să reamintim șoferilor câteva recomandări pentru circulația în sezonul rece și să atragem atenția că prudența la volan este prima regulă de respectat pentru a evita implicarea în evenimente rutiere.

Legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri). Amenzile pentru încălcarea normelor în domeniu sunt cuprinse între 1.305 lei 2.009 lei.

Precizăm că, în legislație nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligația să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora.

Înainte de a pleca la drum, este indicat ca fiecare conducător auto să se informeze asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Verificarea dispozitivelor de iluminare și semnalizare, funcționarea ștergătoarele și instalațiilor de climatizare, este o obligație a conducătorilor auto.

Utilizarea luminilor de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen, este de asemenea o recomandare foarte importantă.

De asemenea, este necesară adaptarea în permanență a vitezei de deplasare la condițiile meteo-rutiere și păstrarea unei distanțe corespunzătoare față de autovehiculul din față, astfel încât, la nevoie, să se poată opri în condiții de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.