Acasă Social România oferă mamelor condiții mai proaste decât Libia, Rusia sau Bosnia

România oferă mamelor condiții mai proaste decât Libia, Rusia sau Bosnia

DISTRIBUIȚI

România ocupa locul 61, o poziție inferioară unor țări precum Rusia, Tunisia, Chile, Libia sau Bosnia, în „Indexul Mamelor”, un clasament internațional elaborat de Asociația „Salvați Copiii” pe baza a cinci indicatori. Evaluarea celor 176 de țări incluse încearcă sa stabilească în care dintre ele există cele mai favorabile condiții pentru a deveni mamă.
Finlanda, Suedia și Norvegia sunt cele trei țări aflate în fruntea acestui index, în timp ce Somalia și Congo îl închid.
Indicatorii folosiți pentru această evaluare sunt: morta­litatea maternă, mortalitatea la copiii sub 5 ani,  durata medie a școlarizării femeilor, venitul mediu pe cap de locuitor, mă­sura în care femeile participă la guvernarea țării lor.
Pe continentul european, conform indexului, de condiții inferioare mamelor din România au parte doar cele din Ucraina, Albania și Republica Moldova. La nivelul României se mai află Turcia.
Dincolo de statistici, „Indexul Mamelor” subliniază cât de importantă pentru supraviețuirea unui copil este țara în care acesta se naște. În Mali de exemplu, unul din șase copii nu ajunge la vârsta de cinci ani, în timp ce în Islanda doar unul din 400 de copii moare înainte de cinci ani.
De remarcat faptul că țările în care condițiile asigurate mamelor sunt printre cele mai proaste (Mali, Niger) beneficiază de cele mai ridicate rate de fertilitate din lume.
Potrivit sursei citate, România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalității infantile din tot spațiul european, respectiv 9,4 la 1.000 de copii născuți vii în 2011, cauza principală fiind nașterile premature, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Organizația Salvați Copiii România s-a alăturat pro­gra­mului internațional „Every One“, care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând acum doi ani o campanie amplă – „Fiecare copil contează“ – desfășurată pe doi piloni esențiali în ceea ce privește mortalitatea infantilă: progra­me de informare a mamelor din comunitățile defavorizate și dotarea maternităților cu echi­pa­mente medicale performante.
Zilnic, în întreaga lume, 800 de mame mor în timpul sarcinii sau la naștere, în timp ce 8.000 de nou-născuți mai mici de o lună pierd lupta cu viața, se arată într-un raport realizat de Save the Children International.
Pentru a continua scăderea mortalității infantile la nivel mondial, experții Save the Children International au punctat o serie de recomandări, printre care: toate mamele și nou-născuții trebuie să aibă acces la îngrijire specializată, moașele, împreună cu toate asistentele care lucrează în comunități, trebuie să aibă pregătire în domeniu, pentru infecții simple ar trebui să existe antibiotice disponibile, moașele și toți participanții la naștere au nevoie de instruire specială pentru ca nou-născuții să supraviețuiască „minutului de aur“, mamele trebuie încurajate și susținute să alăpteze exclusiv imediat după naștere.

Cristian Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.